Krigsmotståndare i minoritet

En opinionsmätning visar på fortsatt starkt stöd från den ryska befolkningen för invasionskriget, eller ”specialoperationen” som det officiellt kallas, i Ukraina. Även makteliten står enad hävdar förre Echo Moskvy-redaktören Aleksej Venediktov.

Opinionsundersökningen med rubriken ”Vill ryssarna ha krig?” organiseras av politikern Aleksej Minjajlo. Han blev känd i samband med valet till Moskvas stadsduma 2019 då han var allierad med Aleksej Navalnyjs team och tillfälligt satt frihetsberövad under protesterna. I arbetet deltar enligt uppgift professionella sociologer och resultatet återges av bland andra Radio Liberty.

Metoden är en blandning av telefonintervjuer och analys av sociala medier.

Enligt telefonundersökningen är 59 procent av ryssarna för kriget och 22 procent emot det. I sociala medier ser balansen något annorlunda ut, med 52 procent för och 30 procent emot kriget. Oavsett inställning till kriget uttrycker dock många – 30,4 procent av inläggen i frågan – medkänsla med ukrainarna. Bara i 2,4 procent av inläggen uttrycker man sig nedsättande om ukrainarna. De flesta vill inte ukrainarna illa. Uppfattningen om kriget bottnar i en tillrättalagd och hårt kontrollerad medierapportering, menar undersökarna.

Krigsmotståndet är störst bland yngre och minst bland äldre. I den yngsta gruppen, 18-29 år, omfattar det 40 procent. I den äldsta, de över 66 år, omfattar det bara 11 procent.

Tidigare undersökningar från mer kända opinionsinstitut pekar också mot ett ganska brett folkligt stöd för krigsoperationen. Samtidigt har dock rekordmånga antikrigsdemonstranter gripits av polisen. Den upplevt intensifierade ofriheten verkar nu få många engagerade ryssar att lämna sitt land.

Radiostationen Echo Moskvy som sedan trettio år varit ett liberalt flaggskepp i den ryska offentligheten har efter repressiva åtgärder mot dess kritiska krigsrapportering beslutat att lägga ned verksamheten. Chefredaktören Aleksej Venediktov, känd för goda kontakter även i och nära Kreml, säger nu att uppslutningen bakom krigsoperationen är stark även inom den högsta makteliten.

I en intervju säger han till och med att de nu upplever en ”eufori” över att återupprätta det ryska imperiet. Någon palatskupp mot Putin är därför inte att vänta, menar han.