Krigsprotest likställs med extremism

Deltagare i antikrigsmanifestationer kan komma att ställas till svars för extremistbrott, meddelar riksåklagarmyndigheten på sin hemsida. Detta efter att den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i går manade till fler krigsprotester.

Navalnyjs nätverk av organisationer – Antikorruptionsfonden, Fonden för skydd av medborgarnas rättigheter och de regionala staberna som fanns över stora delar av Ryssland – förbjöds förra sommaren av domstol så som extremistiska. Rysslands ovanligt breda extremistlagstiftning gör det möjligt att ställa människor inför rätta även för handlingar som i sig inte är brottsliga, skriver sajten OVD-Info.

Protesterna mot invasionen av Ukraina inleddes på torsdagen 24 februari, samma dag som invasionen började. Fram till i eftermiddags har enligt OVD-Info åtminstone 7669 antikrigsdemonstranter gripits i minst hundratjugo olika städer i Ryssland.

Navalnyj har under det senaste årtiondet varit den enda aktör som kunnat initiera landsomfattande demonstrationer. Men med sitt nätverk i stort sett utslaget och själv i fängelse är hans möjligheter nu begränsade. Protesterna måste därmed äga rum mer eller mindre spontant.

Putins beslut att invadera grannlandet har sannolikt överraskat de flesta ryssar och riskerar att allvarligt undergräva hans ställning, menar många.

Tillgängliga opinionsmätningar tyder dock på att en majoritet åtminstone inledningsvis inte varit beredda att ta avstånd från kriget. Då oberoende Levadacentret (stämplat som utländsk agent) kring månadsskiftet november-december frågade ryssar vem som låg bakom den spända situationen kring Donbass, skyllde 50 procent på USA och andra Natoländer och 16 procent skyllde på Ukraina. Bara 3 procent skyllde på separatistrepublikerna och 4 procent på Ryssland.

Under de senaste veckorna finns endast siffror från statskontrollerade opinionsinstitutet VTsIOM att tillgå. Enligt dessa stödde 73 procent Putins beslut att erkänna utbrytarrepublikerna i Donetsk och Luhansk i början av förra veckan medan 16 procent var emot. Invasionen – eller den ”militära specialoperationen” – som inleddes på torsdagen i förra veckan stöds enligt VTsIOM av 68 procent medan 22 procent är emot.

Många kända ryssar har dock tagit avstånd från invasionen. Efter att artisten Maksim Galkin gjort detta rapporteras hans konsert i Archangelsk ha senarelagts, då många lämnat tillbaka sina biljetter.