Krimåklagare begär 19 år för kanalägare

Den krimtatariska tv-kanalen ATR:s ägare, affärsmannen Lenur Isljamov, bör dömas till 19 års fängelse anser åklagaren. 10 december väntas domen falla mot Isljamov som dock håller sig undan ockupationsmaktens rättvisa.

Krimtatarerna var i allmänhet emot den ryska annekteringen av halvön 2014, inte minst mot bakgrund av den sovjetiska massdeportationen av dem under andra världskriget (de fick återvända senare). Det har försatt dem i en besvärlig situation gentemot de ryska myndigheterna. Försvinnanden och andra övergrepp har rapporterats. Ledande krimtatariska politiska fångar har dock kunnat friges genom turkisk medling.

En som tidigt blev måltavla för ryska massmedier var ägaren till den krimtatariska tv-kanalen ATR, Lenur Isljamov. 2016 efterlystes han och nu går en rättegång mot honom – i hans frånvaro – mot sitt slut.

Åklagaren anser det bevisat att han planerat att organisera en väpnad motståndsrörelse, intierat sabotageaktioner, och öppet manat till Krims återbördande till Ukraina – något som enligt rysk lag innebär en förbrytelse mot Rysslands teritoriella integritet. Han bör därför dömas till 19 års fängelse, anser åklagaren.

Isljamovs försvarare anser det inte bevisat att några väpnad eller annan sabotageverksamhet ägt rum och menar att han förföljs för sina politiska ställningstaganden. De kräver att han frias på alla punkter.

Domen ska meddelas av Högsta domstolen på Krim på torsdag i nästa vecka, 10 december.

Lenur Isljamov är fortsatt verksam i Ukraina. Förra året inleddes formellt även en ukrainsk brottutsredning mot honom, för att han på uppdrag av den krimtatariska församlingen Medzjlis tillfälligt tagit plats i den ryska ockupationsregeringen. Brottsutredningen – som inte tycks ha föranlett några aktiva myndighetsåtgärder – kom till på begäran av en advokat som försvarar en annan krimpolitiker som blev hälsominister i ockupationsregeringen och därför åtalats för landsförräderi.