Kriminalvård ber om tortyrvideor

Det videomaterial som sajten gulagu.net delvis offentliggjorde i början av månaden – visande tortyr av fångar – har nu efterfrågats av den ryska kriminalvårdsmyndigheten. Ett flertal brottsutredningar ska ha inletts.

Läckta videor av fängelsetortyr har förekommit även tidigare men inte i den omfattning som nu är för handen. Totalt ska det röra sig om cirka 40 gigabyte. Merparten av videomaterialet som gulagu.net (”Nej till Gulag”) fått i sin ägo föreställer övergrepp – däribland sexuella sådana – vid ett tuberkulossjukhus för fångar i Saratovlänet. Men även material från andra håll finns med i materialet.

Detta ska ha tillhandahållits av en narkotikadömd belarusisk programmerare, som under sin fångtid fick administrera övervakningskamerorna på fängelsesjukhuset. Han har efter frigivningen sökt asyl i EU och därifrån överlämnat videomaterialet som han alltså tagit med sig.

Enligt en av de drabbade fångarna vid sjukhuset, Roman Gurtov, ska även andra fångar tillsammans med fängelsepersonalen ha medverkat i tortyren. Gulagu.net och publicerat intervjuer med både Gurtov och den belarusiske programmeraren, som dock inte namnges.

Efter gulagu.net:s offentliggörande har fem tjänstemän inom kriminalvården avgått eller fått sparken, däribland chefen för kriminalvården i Saratovlänet Aleksej Fedotov och chefen för tuberkulossjukhuset. Flera brottsutredningar ska ha inletts och kriminalvårdsmyndighetens centrala ledning har skickat en utredningsgrupp till Saratovlänet.

Kriminalvårdsmyndigheten har nu också kontaktat gulagu.net:s grundare Vladimir Osetjkin och bett om att få ta del av hela videomaterialet, meddelar han. Osetjkin säger att han till att börja med skickar över en del av materialet – rörande sex konkreta brott – och ser vad det resulterar i. Osetjkin lever själv i nödtvungen emigration och konstaterar att ”generalerna ber om hjälp från människorättsförsvarare som andra generaler har tvingat ut ur Ryssland”.