Krimtatarer utmålas som extremister

Lenur Isljamov (i mitten) under inspelningen av filmen "Haytarma", som handlar om deporteringen av krimtatarerna.
Lenur Isljamov (i mitten) under inspelningen av filmen ”Haytarma”, som handlar om deporteringen av krimtatarerna.

I ryskspråkiga medier anklagas krimtataren Lenur Isljamov, som äger den oberoende tv-kanalen ATR, för extremism och samröre med al-Qaida. Bland tatarer finns en oro för att fler ska stämplas som extremister efter Rysslands annektering av Krim.

Den ryska nyhetssajten ridus.ru skrev nyligen att Isljamov destabiliserar den sociopolitiska situationen på Krim och att han har skadat Röda arméns rykte genom att 2013 ha finansierat en prisbelönt film om förvisningen av tatarerna från Krim 1944. I artikeln jämförs ATR med den oberoende ryska tv-kanalen Dozjd, som tidigare i år tvingades lägga ner sin verksamhet efter ett kontroversiellt inslag om belägringen av Leningrad under andra världskriget. I samband med 70-årsminnet av belägringen diskuterade man i studion om Leningrad borde ha överlämnats till fienden för att rädda människoliv. ”Om det i hela universum finns en tv-kanal som kan jämföras med den skandalomsusade kanalen Dozjd när det gäller att sända koncentrerad ryssofobi är det tveklöst ATR”, skrev ridus.ru på sin nyhetssajt den 19 mars.

I andra ryskspråkiga medier har Isljamov beskrivits som en nationell förrädare, extremist och en representant för al-Qaida.
– I Ryssland är tatarer och muslimer i allmänhet redan vana vid liknande scenarier. När ryska myndigheter får full kontroll över Krim kommer samma sak att hända där – om du är tatar kan du bli stämplad som vilken slags extremist som helst, säger Aidar Muzjdabajov, journalist, bloggare och krimtatar som bor i Moskva.

Ett annat exempel på en krimtatar som har råkat illa ut är Ivan Selentsov, som greps den 17 mars när han delade ut en ryskspråkig version av Koranen i Krims huvudstad Simferopol. Han greps anklagad för ringa huliganism och har sedan dess, enligt sin advokat Emil Kurbedinov, hållits inlåst på en alkoholavvänjningsklinik. Men Kurbedinov tror att Selentsov är misstänkt för extremism.

– Han delade ut koranen och när han stoppades i en vägspärr ställde de frågor om hans skägg och anklagade honom för att vara en wahhabit, säger Emil Kurbedinov.

 

Källa: Radio Liberty