Krimtatarisk aktivist inlagd på mentalsjukhus

RUSSIA_-_0819_-_IlmiEfter ett domstolsbeslut den 18:e augusti fördes den krimtatariske ledaren Ilmi Umerov till ett mentalsjukhus för att genomgå en månads sinnesundersökning. Hans familj larmar nu om ett akut försämrat hälsoläge för honom.

Ilmi Umerov är vice ordförande för krimtatarernas beslutande organ Mejlis och har sedan i slutet på maj suttit i husarrest anklagad för separatism efter uttalanden om att Krim måste återförenas med Ukraina. Den 18:e augusti hämtade FSB Umerov på det sjukhus där han vårdades för högt blodrtyck och förde honom till ett mentalsjukhus i Simferopol. Att Umerov nu lagts in på mentalsjukhus har skakat om det krimtatariska samhället som fruktar att den vanliga bestraffningsmetoden för dissidenter som användes under Sovjettiden nu ska börja tillämpas på Krim.

Ryska rättigheter rapporterade redan i juni om Umerovs gripande och den förestående rättegången mot honom. Den ryska människorättsorganisation Memorial menar att rättsproseccen mot Umerov är tydligt politiskt motiverad.

Källa: RFE/RL , Human Rights Watch