Kritiserade högermöte, dömdes för nazikors

kkk
Klabukovs uppdatering på Facebook, där han kritiserar det högerextrema mötet.

Domstolen i Izjevsks Industriräjong förklarade i veckan den politiske aktivisten Timofej Klabukov skyldig till spridande av nazistpropaganda och dömde honom att böta tusen rubel (ca 170 kronor). Anledningen var hans kritik av ett högerextremt möte i Sankt Petersburg i mars.

Klabukov är aktiv i Framstegspartiet, som leds av antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj och betraktas som en av de ledande ryska oppositionskrafterna. Det högerextrema möte han kritiserade var arrangerat av partiet Fäderneslandet (Rodina). Kritiken, som Klabukov formulerade i en uppdatering på Facebook, löd:

”Nu har de nått botten. Fäderneslandet har släppt in nazisterna i Leningrad. 22 mars genomförde ‘Ryska nationella kulturcentret – folkhemmet’ under ledning av ledamoten i Fäderneslandets styrelse Andrej Petrov ett ‘Ryskt konservativt forum’. Foton från de deltagande utländska organisationernas aktioner.”

De bifogade fotona, där nämnda organisationers symboler syns, vändes alltså i domstolen mot Klabukov.

Ryssland har på senare tid byggt broar till Europas högerextrema krafter. Evenemanget ”Ryskt konservativt forum” uppmärksammades även i Sverige, varifrån två ledande nynazistiska organisationer deltog: Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen.

Källor: Mediazona, Sveriges Radio