Krönikör terroranklagas

En journalist i Pskov anklagas för rättfärdigande av terrorism och utsattes i förrgår för en husrannsakan. Reportrar utan gränser betraktar fallet som ännu ett uttryck för den bristande ryska pressfriheten.

Det var i oktober som journalisten Svetlana Prokopjeva – i rollen som krönikör vid den lokala radiostationen ”Moskvaekot i Pskov” – kommenterade attacken mot FSB:s kontor i Archangelsk. En 17-årig yngling hade då sprängt sig själv till döds och skadat tre FSB-medarbetare.

Hennes reflektion kring händelsen föranledde en anmälan från Roskomnadzors, den ryska kommunikationsinspektionens, regionala avdelning. I ett expertutlåtande inhämtat från ett institut i Moskva bedömdes att Propojevas ord stödde terrorism.

6 respektive 7 februari skulle ärendet tas upp i en administrativ domstol, med radiostationen och en webbsajt som publicerat en textversion av Prokopjevas program som svarande.

Men på morgonen 6 februari dök en polisiär insatsstyrka i skottsäkra västar upp hemma hos Prokopjeva själv, och genomförde en husrannsakan. På kvällen fördes hon till förhör som fortsatte under gårdagen. Utredarna ska ha avkrävt henne och hennes advokat en förbindelse om yppandeförbud kring innehållet i förhören.

Hon anklagas nu personligen för brott mot andra delen i strafflagens paragraf 205, som handlar om att via massmedier uppmana till eller rättfärdiga terrorism.

Enligt det tidigare expertutlåtandet är det följande passage i Prokopjevas krönika som ligger till grund för anklagelserna:

”En ung medborgare, som från myndigheterna bara såg förbud och straff, kunde inte heller tänka ut något annat sätt att kommunicera. Grymhet föder grymhet. Den obarmhärtiga staten har till världen satt en medborgare som gjorde döden till sitt argument.”

Experterna skriver i sitt utlåtande: ”I texten används aktivt taktiken att rättfärdiga terroristverksamhet gentemot myndighetsföreträdare”.

Anklagelserna mot och husrannsakan hos Prokopjeva har väckt breda protester. Organisationen Reportrar utan gränser uppmanar Ryssland att avstå från vidare påtryckningar mot Prokopjeva och påminner om att landet intar en föga hedrande 148:e plats i dess pressfrihetsindex.

Källa: Radio Svoboda