Ksenija Sobtjak vill bli protestkandidat

Journalisten Ksenija Sobtjak meddelade i kväll att hon tänker ställa upp i presidentvalet i mars nästa år.

Spekulationer om att den regimkritiska tidigare glamourjournalisten skulle ställa upp i valet dök upp för en månad sedan. BBC:s ryska redaktion hänvisade till anonyma källor som påstod att idén i själva verket kom från presidentadministrationen. Ksenija Sobtjak förnekade med eftertryck att hon skulle låta sig styras av Kreml men gav i övrigt inga tydliga svar på frågan om att kandidera i valet.

På onsdagskvällen gick hon så ut med ett videomeddelande där hon förklarar att hon ställer upp som kandidat ”mot alla”.

”Mot alla” var tidigare ett alternativ på ryska valsedlar men det har tagits bort, enligt Sobtjak ”för att göra det ännu enklare att stjäla era röster”.

Sobtjak förklarar i videon att hon är 36 år och att det ända sedan hon var barn har varit samma kandidater som figurerat som officiella sparringpartners till sittande presidenter i val. Hon nämner Ziuganov, Zjirinovskij och Javlinskij. Om ingen gör något kommer det fortfarande att vara samma namn när hennes son blir lika gammal, säger hon, medan politiker som Navalnyj kommer att sitta i fängelse.

Sobtjak hänvisar också till att hon deltagit i protester mot regimen sedan 2012.

Tidpunkten för Sobtjaks kandidatur sammanfaller med att Centrala valkommissionens ordförande uteslutit att Aleksej Navalnyj kommer att få delta i valet. Ryska BBC rapporterade också i går – återigen med hänvisning till anonyma källor i presidentadministrationen – att Kreml tidigare har lekt med tanken på att låta Navalnyj ställa upp men nu beslutat att inte göra det.

Ksenija Sobtjak är dotter till Anatolij Sobtjak som var borgmästare i Sankt Petersburg i början av 1990-talet. Han hade en demokratisk profil men blev i egenskap av Vladimir Putins chef dennes väg in i maktens korridorer. Han dog under Putins första valkampanj i februari 2000, enligt vissa genom förgiftning.

Dottern Ksenija har en bakgrund inom lättare underhållningsjournalistik, är känd men inte särskilt omtyckt, och har sannolikt betydligt lägre politisk potential än Aleksej Navalnyj.

Navalnyj avtjänar för närvarande ett tjugo dagar långt arreststraff. Han har hittills inte visat några tecken på att vilja kasta in handduken. Efter frigivandet på söndag morgon planerar han att redan samma kväll delta i en manifestation i Astrachan i södra Ryssland.

Källa: Sobtjaks kampanjsida