Läkare bryter med Navalnyjteam

En dag innan helgens parlamentsval börjar meddelar Anastasija Vasiljeva, ledare för Läkaralliansen, att hon bryter med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs team. De menar å sin sida att hon har pressats till detta.

Vasiljeva grundade Läkaralliansen, en oberoende fackförening för läkare, 2018. I januari i år nåddes världen av tv-bilder då hon spelade piano samtidigt som polisen tog sig in i hennes lägenhet för att hon ha varit med och anordnat protester till stöd för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Hon sattes först i husarrest men slapp sedan detta.

Formellt var hon en av ett tiotal personer som anklagades för att genom att kalla till protestmötena ha brutit mot pandemirestriktionerna. Flera andra Navalnyjförbundna har sedan dömts till frihetsbegränsning, ett straff med inslag av husarrest eller andra rörelsebegränsningar. Vasiljeva inväntar alltjämt rättegång.

Något senare utmärkte hon sig i kraven på att låta Navalnyj träffa läkare utomstående kriminalvården, mot bakgrund av hans ryggsmärtor och domningar i benen, mot vilka han inte tyckte sig få adekvat hjälp. Hon begav sig med en grupp läkare personligen till fängelset och begärde att få bli insläppt för att få träffa oppositionspolitikern.

I dag meddelade Vasiljeva oväntat att hon och Läkaralliansen bryter relationen till Navalnyjs team. I ett inlägg på Facebook skriver hon att Läkaralliansen fick hjälp att sprida information av Navalnyjs team i samband med pandemins utbrott, men att relationen nu har utvecklats till en besvikelse. Enligt Vasiljeva har Navalnyjs nyckelmedarbetare som nu befinner sig i exil övergett Läkaralliansen. Exakt hur förklarar hon inte. Hon hävdar dock att de bara bryr sig om makt och pengar.

Ivan Zjdanov, som är en av de utpekade svikarna, säger i en kommentar till Meduza att han vet att myndigheterna på sista tiden har förvandlat Vasiljevas liv till ”ett helvete”.

Han och de andra Navalnyjmedarbetarna i exil försöker nu påverka helgens parlaments-, regional- och lokalval genom projektet ”smart röstning”. Syftet är att undergräva maktpartiet Enade Rysslands ställning genom att mana till röstande på de starkaste alternativa kandidaterna.