Långa fängelsestraff i Penza

Mellan sex och arton års fängelse blev straffet för de sju i Penza som påstås ha bildat en terrorgrupp kallad Nätet. Människorättsorganisationen Memorial har erkänt dem som politiska fångar och den oberoende tidningen Novaja Gazeta tror inte på deras skuld.

Fallet med den påstådda anarkistiska terrorgruppen Nätet har främst väckt uppmärksamhet genom de många och delvis bekräftade uppgifterna om tortyr från säkerhetstjänsten FSB:s sida. Det gäller dels de sju som i dag dömdes i Penza, och dels ytterligare två påstådda medkonspiratörer – Julij Bojarsjtjikov och Viktor Filinkov – som står inför rätta i Sankt Petersburg.

FSB:s tillslag inleddes i oktober 2017 med gripandet av Jegor Zorin. Han erkände och pekade ut de påstådda medbrottslingarna – enligt uppgift under påtryckningar och elchockstortyr – varpå anklagelserna mot honom själv så småningom drogs tillbaka. Som vittne inför domstolen tog han senare tillbaka sina angivelser.

Därpå följde flera häktningar kantade av uppgifter om just tortyr, bland annat med just elchocker. Ytterligare en av de gripna, Igor Sjisjkin, erkände och gjorde en uppgörelse med åklagaren som innebar att han fick tre och ett halvt års fängelse. Sjisjkin har själv inte sagt att han blivit torterad men en oberoende inspektionsgrupp såg att han bar typiska spår av misshandel och elchocker.

Till bevisningen hör också att de dömda tillsammans har ägnat sig åt airsoft.

I dag dömdes så de två påstådda organisatörerna av ”Nätet” – 27-årige Dmitrij Ptjelinskij och 23-årige Ilja Sjakurskij – till 18 respektive 16 års fängelse. Fem andra påstådda deltagare i ”Nätet” dömdes också till långa fängelsestraff: 25-årige Maksim Ivankin till 13 år, 30-årige Andrej Tjernov till 14 år, 25-årige Michail Kulkov till tio år, 31-årige Vasilij Kuksov till nio år, samt 27-årige Arman Sagynbajev till sex år.

Domarna föll i militärdomstolen i Centrala militärdistriktet. Även rättegången i Sankt Petersburg hålls i militärdomstol.

Den oboerende tidningen Novaja Gazeta tar öppet ställning mot domen och hänvisar till tortyruppgifterna, till att anklagelserna saknar konkretion (”Nätets” påstådda terrorplaner framstår som högst abstrakta), och till vad som framstår som rent fabricerande av bevis från utredarnas sida. Ett bevisdokument har exempelvis tillkommit eller redigerats efter att de anklagade greps. Vapen som hittades hos Pjetlinskij, Sjakurskij och Kuksov saknade fingeravtryck och antas av tidningen också ha blivit planterade av FSB.

Den ledande ryska människorättsorganisationen Memorial erkände i december samtliga åtalade som politiska fångar.

Östgruppen arrangerar i kväll (klockan halvsex på Mynttorget i Stockholm) tillsammans med Föreningen Ordfront en stödmanifestation för de politiska fångarna i Ryssland.

– Vi vill visa vår solidaritet med de många ryssar som fängslats på politiska grunder. Samtidigt uppmanar vi Sveriges riksdag och regering att engagera sig för frågan om politiska fångar i Ryssland, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Källor: Novaja Gazeta 1, 2; Memorial