Långa straff för påstådd plan

Två unga män i Rostov-vid-Don dömdes i fredags till långa fängelsestraff för att ha planerat våldsamma upplopp. Amnesty international såväl som ryska Memorial menar att de är oskyldiga.

Domen relaterar till den uteblivna ryska revolution som den mystiske Vjacheslav Maltsev hade utlyst till 5 november 2017, hundra år efter den förra.

Maltsev, själv i fransk exil, organiserade ”revolutionen” genom sin rörelse Artpodgotovka, bestående i huvusak av missnöjda men apolitiska män ur lägre medelklass. Revolutionsdatumet kantades av massgripanden och beslagtaganden av diverse tillhyggen och molotovcocktails. Det spekulerades om att hela initiativet i själva verket var en provokation iscensatt av den ryska staten, i syfte att svartmåla all opposition.

I staden Rostov i södra Ryssland hade samtidigt två unga män, Vlad Mordasov och Jan Sidorov, startat ett chatforum kallat Revolution 5/11/17. Kopplingen till Maltsevs revolution var dock svag och chattens deltagare ska enligt Mordasovs vittnesmål i rätten bara ha velat demonstrera fredligt. ”Provokatörer” som förordade våldsmetoder ska ha varnats och stängts av från chatten.

5 november begav sig så Mordasov och Sidorov till Sovjettorget där de vecklade ut ett plakat med texten ”Ge marken tillbaka till de utebrända”. En aktuell fråga i Rostov var och är behandlingen av sexhundra personer vars hus tidigare under 2017 hade brunnit ned. Med sig hade de även ett plakat med texten ”Avsätt regeringen”.

De greps omedelbart och fick tillbringa sju dagar i administrativ arrest för att ha ordnat en icke-tillståndsgiven manifestation. En rad andra unga män greps också i närheten och från dem ska diverse tillhyggen ha beslagtagits. De straffades med fem dagars administrativ arrest. Efter avtjänade arreststraff släpptes dock inte Mordasov och Sidorov utan hölls kvar i häkte, anklagade av polisens extremismavdelning för att ha förberett ett våldsamt upplopp.

Under utredningen undetecknade de erkännanden. Inför rätten har de detaljerat berättat hur erkännandena pressades fram genom grov misshandel och tortyr, bland annat kvävning genom en gasmask.

På fredagen dömdes Mordasov till sex år och sju månaders fängelse och Sidorov till en månad mindre. En tredje anklagad, Vjatjeslav Sjasjmin, som påstods ha velat ansluta sig till upploppet dömdes till tre års villkorligt fängelse.

Amnesty International bedömer att bevisen mot de dömda har fabricerats av polisen och erkänner dem som samvetsfångar. Även ryska Memorial har erkänt dem som politiska fångar.

Källor: Novaja Gazeta, Radio Svoboda