Levadacentret bötfälls enligt agentlagstiftningen

Lev Gudkov säger att domen ska överklagas.
Lev Gudkov säger att domen ska överklagas.

Levada-centret, Rysslands främsta oberoende opionionsinstitut, dömdes i veckan att böta 300 000 rubel för att inte självt ha anmält sig till registret över utländska agenter.

Bötessumman motsvarar ca 48 000 kronor. Levadacentret ansluter sig därmed till den långa rad av organisationer som först tvingats in i justitieministeriets agentregister, och sedan bötfällts för att inte ha anmält sig dit frivilligt.

Domen föll i Tverskojräjongens domstol i Moskva. Domstolen gick därmed på justitieministeriets linje. Denna byggde på en inspektion som genomförts på begäran av dumaledamoten Dmitrij Sablin, medlem i partiet Enade Ryssland och en av ledarna för den paramilitära Antimajdanrörelsen.

Enligt justitieministeriets register har Levadacentret mottagit pengar från flera utländska källor. Den principiella frågan är huruvida opinionsundersökningar är att betrakta som ”politisk verksamhet”. Levadacentret är känt som Rysslands ledande oberoende opinionsinstitut, och vågar ställa frågor som regimkontrollerade institut undviker.

Centrets chef Lev Gudkov säger att man kommer att överklaga domen.

Källa: bfm.ru