Livstid för Berlinmördare

Den ryske man som greps efter mordet på ett tjetjenskt tidigare separatistbefäl i Berlin 2019 dömdes i dag av tysk domstol till livstids fängelse. Domaren pekade också ut den ryska staten som hans uppdragsgivare.

Offer för attentatet var Zelimchan Changosjvili, även identifierad som Tornike Kavtarasjvili, tjetjensk rebellofficer från Georgien. Efter att ha överlevt mordförsök i Georgien bosatte han sig i Tyskland – där han ändå bli ihjälskjuten i parken Kleiner Tiergarten i Berlin. Mördaren träffade honom först med två skott från en ljuddämpad pistol och sköt sedan ytterligare ett skott i huvudet för att försäkra sig om att han skulle dö. Därefter flydde han på cykel. Hans peruk och pistol hittades i efterhand, och själv greps han av polis strax efter dådet.

Enligt sina identitetshandlingar hette mördaren Vadim Sokolov. Detta bedömdes dock vara en falsk identitet, och efterhand offentliggjordes via den undersökande sajten Bellingcat uppgifter om att hans riktiga namn var Vadim Krasikov och att han hade en bakgrund i den ryska säkerhetstjänstens insatsstyrka Vympel. Av allt att döma var det också de ryska myndigheterna som försett honom med falska ID-handlingar och gett honom uppdraget att mörda Changosjvili.

”Sokolov” har under rättegången hållit fast vid att han inte är Krasikov. Den ryske ambassadören i Tyskland beskriver dagens domslut som politiskt färgat. Tyska myndigheter har i samband med domslutet också meddelat att två ryska diplomater utvisas. Redan under själva brottsutredningen utvisades två andra diplomater vilket besvarades med att Ryssland också utvisade två tyska diplomater.

Vladimir Putin beskrev för två år sedan Changosjvili som en grym och blodbesudlad terrorist med många liv på sitt samvete, och hävdade även att denne varit inblandad i planeringen av terrordåd i Moskvas tunnelbana. Han undvek då att svara på frågor om mördarens identitet men manade till bättre samarbete mot terrorister.