Ljubov Sobol i exil?

En av den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare, juristen och politikern Ljubov Sobol, rapporterades i söndags ha lämnat Ryssland. Hon har ännu inte kommenterat uppgiften.

Enligt uppgifterna från i söndags ska hon då ha flugit till Istanbul i Turkiet, och eventuellt ha fortsatt till något annat land därifrån. Sobol är aktiv på sitt Twitterkonto men har ännu inte kommenterat uppgiften om att hon gett sig av. Inte heller hennes oppositionskollegor har kunnat eller velat bekräfta den.

Sobol dömdes i våras till villkorlig samhällstjänst för olaga intrång, i samband med att hon försökte besöka en av de FSB-män som förra året försökte giftmörda Navalnyj. I förra veckan dömdes hon till frihetsbegränsning för att ha kallat till stöddemonstrationerna för Navalnyj 23 januari i år, och därigenom brutit mot pandemirestriktionerna.

Det är möjligt att Sobol passade på att lämna landet innan den senaste domen vann laga kraft, då detta kunde ha blivit omöjligt. Hennes framtida bortovaro kommer sannolikt att leda till en straffskärpning.

I förra veckan blev hon i en intervju tillfrågad om hon tänkte emigrera, vilket flera andra ledande Navalnyjmedarbetare redan gjort. Sobol svarade då att hon tänkte fortsätta ”arbeta, säga sanningen och kämpa mot korruption”, och att det var mindre viktigt var hon gjorde detta.