Ljudmila Aleksejeva har gått bort

Människorättsförsvararen Ljudmila Aleksejeva har gått bort vid 91 års ålder. Hon var aktiv in i det sista och engagerade sig bland annat för de så kallade Bolotnajafångarna för några år sedan.

1986 uteslöts Aleksejeva ur kommunistpartiet och förlorade sitt arbete vid den sovjetiska vetensksakademins förlag. Detta efter att hon hade undertecknat ett upprop mot den så kallade Galanskov-Ginzburg-rättegången. I denna dömdes fyra personer till arbetsläger för att de hade gett ut så kallad samizdat, illegalt kopierad litteratur.

Rättegången betraktas som en startpunkt för den sovjetiska dissidentrörelsen.

För att försörja sig började Aleksejeva själv skriva ut kopior av förbjudna verk på sin skrivmaskin. Hon deltog även ideellt i vad som skulle bli den ledande underjordiska tidskriften för oliktänkande, Krönika över aktuella händelser. Aktiviteterna fortsatte även efter att hon fått en ny anställning vid vetenskapsakademin. Utöver publicistiken var hon med och organiserade solidaritetsinsamlingar för politiska fångar och deras familjer.

Efter Helsingforsavtalet på 1970-talet – där Sovjetunionen förband sig att respektera mänskliga rättigheter – var Aleksejeva med och grundade Moskvas Helsingforsgrupp. Denna såg som sin uppgift att pressa de sovjetiska myndigheterna att följa avtalet, något de inte hade för avsikt att göra.

1977 lämnade hon tillsammans med sin familj Sovjetunionen och bosatte sig i USA. Att lämna Sovjetunionen var besvärligt men underlättades enligt Aleksejeva av att KGB ville bli av med henne.

Under den amerikanska exilen arbetade hon i Radio Libertys och Voice of Americas ryskspråkiga sändningar (Radio Svoboda och Golos Ameriki på ryska). Dessa var populära i Sovjetunionen där man kunde lyssna på kanalerna genom kortvågsradio.

1993 återvände hon till Ryssland och var med och återupplivade Helsingforsgruppen, som hade stoppats av myndigheterna i början av 80-talet. Hon blev senare ordförande i gruppen och även ledamot i det officiella människorättsråd som är knutet till Rysslands president.

2012-2015 ställde hon sig utanför rådet i protest mot Putins återkomst på presidentposten.

När Aleksejeva förra året fyllde 90 besöktes hon i sitt hem av Putin, något som många betraktade som ett hån. Trots eller kanske just därför att hon hade beskrivit annekteringen av Krim som ”en skam för Ryssland” överlämnade Putin som present en gravyr av hennes födelsestad Jevpatorija som ligger just på Krim.

Alekseejeva sa dock till Putin att hon ibland tänkte på honom när hon var sömnlös – vilket dock inte var ofta – och att hennes eget samvete var rent.

Ljudmila Aleksejeva avled på ett sjukhus i Moskva i lördags kväll.

Källor: Radio Svoboda, Radio Liberty, Ryska BBC