Lyckta dörrar i Titijevprocess

Rättegången mot männniskorättsförsvararen Ojub Titijev pågår nu bakom stängda dörrar. Hans advokater menar att skäl för detta saknas och att det blir ytterligare ett skäl för Europadomstolen att underkänna en fällande dom.

Det var för en vecka sedan som domaren oväntat beslöt att den pågående processen mot Titijev skulle fortsätta bakom lyckta dörrar. Åklagaren hade begärt att åhörarna stängdes ute medan polisens spanare avgav sina vittnesmål.

Ett sextiotal åklagarvittnen – huvudsakligen poliser – har redan hörts i processen, som handlar om påstått narkotikabrott. Titijevs advokater låter i en kommentar till nyhetssajten Kavkaz.Realii förstå att dessa ”inte kommer ihåg något” när de ställs inför besvärliga frågor. De ifrågasätter också att polisspanarna nu förhörs utan allmän insyn.

Åklagaren menar att spanarnas arbete är relaterat till terrorism och att de därför måste skyddas från offentligheten. Advokaterna invänder att spanarna inte arbetar vid någon sådan polisenhet. Ingen rättegång om narkotikabrott har tidigare hållits bakom lyckta dörrar i Ryssland.

Titijevs advokater säger till Kavkaz.Realii att detta blir ytterligare ett skäl för Europadomstolen att underkänna vad som allmänt uppfattas som en skenrättegång mot en av de få kvarvarande människorättsförsvararna i Tjetjenien.

Ojub Titijev, som sedan hans företrädare Natalija Estemirova mördades 2009 har lett Memorials arbete i republiken, greps av trafikpoliser i januari och har suttit häktad sedan dess. Polisen hävdade att man funnit marijuana i hans bil.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har ofta offentliggjort sin antipati mot människorättsförsvarare, som han betraktar som provokatörer lierade med terrorister. Förutom mordet på Estemirova hör anlagda bränder, inbrott, överfall och arrangerade ”protestmöten” – där man hetsar mot människorättsförsvararna – till senare års erfarenheter för dessa.

Nyligen meddelade Kadyrov också att alla människorättsförsvarare skulle vara portförbjudna i Tjetjenien så fort rättegången mot Titijev var över. Denna följs på plats av hans kollegor från andra delar av Ryssland.

Källa: Kavkaz.Realii 1, 2