Magnat stämmer Navalnyj för förtal

I mars mobiliserade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj rekordstora demonstrationer med uppgifter om premiärminister Dmitrij Medvedevs korruption. Kreml slår tillbaka genom att låta en gruvmagnat stämma Navalnyj för förtal.

Gruv- och metallmagnaten Alisjer Usmanov lämnade in stämningsansökan till en domstol i Moskva i april. I går hölls en förberedande förhandling där parterna vägrade komma överens. Enligt Usmanov har Navalny förtalat honom genom att hävda att han överlåtit en fastighet till en fond tillhörande en gammal studiekamrat till preminärminister Medvedev.

Nyhetssajten RBK har nu fått bekräftat från en källa i Usmanovs närhet att stämningsansökan lämnades in i samråd med Kreml.

Usmanov har också publicerat en video där han går till attack mot Navalnyj och beskriver honom som en lögnaktig tölp. RBK:s källor uppger att videon var Usmanovs eget initiativ.

Uppgifterna som Usmanov hävdar är lögn rör inte bara den förmodade mutan till Medvedev utan även Usmanovs egen biografi. Bland annat handlar det om huruvida han på 1980-talet avtjänade ett fängelsestraff för våldtäkt eller bara för ekonomiska brott.

Den uppmärksammade kartläggningen av premiärminister Medvedevs tillgångar omfattade residens i Sotji vid Svarta havet och i Kursklänet där han kommer ifrån, två lyxjakter uppkallade efter hustrun Svetlana, samt vingårdar i södra Ryssland och i italienska Toscana. Det totala värdet uppskattades till motsvarande tolv miljarder kronor.

Formellt är egendomarna registrerade på näringslivsfonder tillhörande gamla studiekamrater men läckt korrespondens visar att Medvedev förhåller sig till dem som sina egna.

Till de mer pikanta inslagen i den läckta korrespondensen hör att Medvedev beställer en ny t-tröja nästan varje dag och dessutom två par träningsskor i veckan.

Källor: Radio Svoboda, RBK 1, 2