Maktparti 324 mandat, kommunister 57

Ett protestmöte mot valresultatet hölls på lördagen i Moskva, utlyst av Kommunistpartiet trots att de lokala myndigheterna hade förbjudit det. Partiledaren själv var dock inte på plats utan deltog i stället i ett videomöte med Putin.

Kommunistpartiet hade ansökt om att få hålla mötet men fått avslag av stadsförvaltningen med hänvisning till pandemirestriktioner. Då man i stället sa att sammankomsten skulle hållas som ett möte med partiets parlamentsledamöter, svarade staden att även detta var förbjudet enligt pandemirestriktionerna. Mötet hölls ändå, rapporterar Radio Svoboda.

Hur många som deltog uppger inte kanalen, utan skriver bara att ”tiotals” sedan drog vidare mot statsduman och Röda torget. Bilder från platsen tyder på ett någorlunda stort möte.

Sergej Udaltsov, ledaren för Vänsterfronten som är en aktivistisk rörelse närstående partiet, greps dagen innan för att ha kallat till mötet och dömdes till tio dagars arrest.

Kommunistpartiets ledare Gennadij Ziuganov var själv inte på plats under mötet utan deltog i stället i ett videomöte mellan president Putin och ledarna för de partier som kom in i statsduman i förra helgens val. Ziuganov sa där kortfattat att den elektroniska röstningen hade raserat förtroendet för valet. Putin sa att valen genomförts strängt enligt lagen.

Ledaren för ett av de andra partierna, den kände populisten Vladimir Zjirinovskij, sa under mötet att ”upprorsmakarna” som protesterade borde skickas till Magadan där de kan bygga nya städer. Putin avvisade idén.

Som iöst.nu tidigare rapporterat vände de elektroniska rösterna valresultatet i flera valkretsar i Moskva, vilket gjorde att Kommunistpartiet gick miste om ett antal mandat.

Det oberoende valövervakningsinitiativet Golos menar att inte bara den elektroniska röstningen – som ägde rum i Moskva och på en del andra platser – utan även valen i övrigt var kraftigt manipulerade. Maktpartiet Enade Ryssland fick i själva verket bara strax över trettio procent av partilisterösterna, menar Golos, och inte de femtio procent som uppges officiellt. Kommunistpartiet fick trettio procent och inte de nitton som myndigheterna hävdar.

Även det socialliberala oppositionspartiet Jabloko som med 1,3 procent av rösterna återigen misslyckades med att komma in i statsduman har begärt att valet ska ogiltigförklaras med hänvisning till ett stort antal oegentligheter.

I fredags fastslog dock Centrala valkommissionen att valet var giltiga, om än med en avvikande röst från en av de femton ledamöterna som är kommunist. Valkommissionens ordförande Ella Pamfilova menade att utländska krafter försökt diskreditera valen men att detta misslyckats.

Maktpartiet Enade Ryssland fick 324 mandat i församlingen, Kommunistpartiet 57 mandat (tidigare hade man 42), Rättvisa Ryssland – För sanningen 27 mandat (tidigare 23), Zjirinovskijs ”liberaldemokrater” 21 (tidigare 39) och det nya partiet Nya människor 13 mandat. Partierna medborgarplattformen, Fosterlandet och Tillväxtpartiet får ett mandat var som de vunnit en enmansvalkretsar. Även fem partioberoende kandidater – understödda av makthavarna – kommer in genom sådana enmansvalkretsar.

Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs team organiserade liksom i lokalvalen för två år sedan en ”smart röstnings”-kampanj som gick ut på att man skulle rösta på de starkaste utmanarna till maktpartiet i de 225 enmansvalkretsarna, i huvudsak kommunister.

Den smarta röstningens kandidater offentliggjordes sent i valkampanjen och möttes av effektiva blockeringsförsök från myndigheternas sida. Då det tre dagar långa valet inleddes tog inte bara Google och Apple bort appen ”Navalnyj” ur sina sortiment, utan även Telegram som normalt stödjer liknande initiativ stoppade det i sina kanaler. Detta eftersom man annars riskerade att också själva bli blockerade av Google och Apple. Totalt valdes 15 av de kandidater som rekommenderades av den smarta röstningen in i parlamentet.