Många tror inte på viruset

En betydande del av Rysslands befolkning tycks inte tro att coronapandemin verkligen existerar. Det visar en undersökning genomförd av det högt ansedda ekonomiska universitetet i Moskva.

Enligt undersökningen anser 23 procent att coronapandemin är påhittad av några som har intresse av detta. Undersökningen är gjord via internet och har besvarats av över trettio tusen människor över hela Ryssland. Den genomfördes i flera etapper med början 18 mars och fram till i förrgår.

Forskarna ser ett samband mellan tvivel på pandemins existens och hur åtgärderna påverkat människors ekonomi. Särskilt i södra Ryssland har många människor förlorat hela eller delar av sin inkomst, och där uppgår andelen vantrogna till över fyrtio procent.

En annan undersökning visar dock att ryska läkare tvärtom tror att det officiella dödstalet – i nuläget 3968 avlidna – är lägre än i verkligheten.

Den undersökningen är också gjord över internet, för en vecka sedan, och har besvarats av 750 läkare i 134 olika ryska städer.

61 procent av dem väljer svarsalternativet ”Jag har tvivel, men inga egna konkreta belägg för manipulation av statistiken”. 17 procent säger att de har sådana belägg och att siffrorna avsiktligt förskönas. 8 procent menar att dödligheten än så länge är så låg att någon manipulation inte behövs, men att högre dödlighet kommer att ändra på det.

Bara 9 procent säger att de tror helt på dödstalen och att dessa är omöjliga att manipulera.

Den ryska siffrorna över avlidna i covid-19 är mer återhållna än många andra länders, eftersom man ofta anger andra sjukdomstillstånd som primär dödsorsak även när den avlidne är sjuk i covid-19.

Källor: RBK, Medvestnik