Människorättsförsvarare anmäler internetcensur

Agora anmäler den ryska åklagarmyndighetens beslut att censurera flera sajter.
Agora anmäler den ryska åklagarmyndighetens beslut att censurera flera sajter.

Människorättsorganisationen Agora har gjort en anmälan till riksåklagaren Jurij Tjajka, med anledning av att hans egen myndighet nyligen beslutade att ryska internetleverantörer – däribland Teliasoneras ryska intressebolag Megafon – och mediebolag ska blockera flera oppositionella och oberoende internetsajter.

Det var i torsdags i förra veckan som åklagarmyndigheten fattade beslutet om att censurera flera sajter. Människorättsförsvararna kräver nu att riksåklagaren utreder huruvida pressfriheten kränkts och journalisters arbete försvårats till följd av beslutet. De kräver också att han ska ingripa – inklusive mot sina egna underordnade – för att förhindra framtida censur och begränsningar i pressfriheten.

– En analys av de faktiska omständigheterna visar att internetleverantörernas, mediebolagens och åklagarmyndighetens agerande motiverats av en önskan att begränsa det fria informationsflödet och en kritisk bevakning av ryska myndigheters agerande, bland annat i Ukraina, skriver Agora i sin anmälan till riksåklagaren.

Organisationen påminner också om att varken internetleverantörer, mediebolag eller statliga myndigheter, enligt rysk lag, har rätt att förhindra medierna och journalisterna i deras arbete.

I anmälan listar Agora journalister och redaktioner som fått sina internetsajter blockerade och verksamhet hindrad. Bland de berörda finns nättidningen Lenta.ru, tv-kanalen Dozjd, oppositionspolitikern Garri Kasparovs sajt, kasparov.ru, och oppositionsledarens Aleksej Navalnys blogg.

 

Källa: hro.org