Märkligt tillslag mot Memorial

Då Memorial skulle ha en filmvisning på torsdagen i förra veckan stormade en grupp ungdomar in, varpå polisen inledde en utredning – riktad mot Memorial. Varför är ännu oklart.

Då Memorial i sina lokaler i Moskva skulle ordna en visning av den polska dokumentären ”Mr Jones” stormade en grupp unga människor in och skanderade ”fascister”, ”utländska agenter”, ”skäms” och ”vi glömmer inte och förlåter inte”. Memorial tillkallade polisen. Denna visade måttligt intresse för provokatörerna men ägnade några timmar åt att undersöka lokalerna och beslagtog säkerhetssystemet med dess videokamera. Det senare oroade Memorial eftersom detta försatte brandlarmet ur funktion och innebar att brandsäkerhetslagstiftningen inte längre upprätthölls.

Vid stormningen närvarade även ett tv-team från statslojala NTV.

På fredagen fick organisationens chef Jan Ratjinskij en skriftlig kallelse till polisens avdelning mot ekonomisk brottslighet och korruption, som även skickade en grupp medarbetare till Memorials kontor där man krävde att få dokumentationen alltsedan organisationens grundande 1989.

Memorials ordförande Aleksandr Tjerkasov säger i en kommentar att anmälan mot Memorial upprättades tidigare på dagen än stormningen ägde rum. Allt tycks på något vis vara samordnat.

Polisen har även krävt att få en kopia av filmen Mr Jones. Filmen handlar om Holodomor, som massvälten i Ukraina i början av 1930-talet kallas. Massvälten anses ha varit avsiktligt framkallad av sovjetmyndigheterna och är därför en av många kontroversiella frågor i den besvärliga relationen mellan dagens Ukraina och Ryssland.

Huruvida själva instormningen utreds av polisen är oklart. De flesta av deltagarna försvann redan innan polisen anlände. Tre personer som hållits kvar av Memorials medarbetare ska senare ha släppts av polisen.

Nyhetssajten Meduza har hittat uppgifter om att gruppen tidigare deltagit i provokationer mot den oppositionelle kommunisten Valerij Rasjkin och lokalpolitikern Roman Juneman och att de hör till en samlingsorganisation för ”parlamentsklubbar” bland studenter som grundats av de styrande i Moskva. Men med tanke på att de bar ansiktsmask under instormningen kan dock deras identitet bli svårt att leda i bevis.