Marsfält stängs för möten

Marsfältet, en park i centrala Sankt Petersburg, ska inte längre få användas för politiska manifestationer. Det bestämde stadens guvernör i förra veckan.

Marsfältet i stadens centrum utvecklades under tsartiden från excercisplats till välordnad park. Efter revolutionen och inbördeskriget för hundra år sedan anlades där också ett sovjetiskt monument med gravar för stupade. Sedan 2012 har parken varit en av fem i Sankt Petersburg där man i teorin får hålla politiska manifestationer – med upp till tvåhundra deltagare – utan att inhämta tillstånd från de lokala myndigheterna. Man behöver bara informera dem om sin avsikt att hålla ett sådant möte.

I praktiken har det inte alltid fungerat, skriver Fontanka.ru. Ofta får hugade demonstranter till svar att ett annat möte redan är planerat till samma tid. Sedan har några enstaka hastigt inkallade aktivister ur den våldsamma och Putintrogna ”Folkliga befrielserörelsen” dykt upp med sina plakat. Efter Navalnyjs antikorruptionsprotester i mars och juni, där deltagarantalet kunde räknas i tusental snarare än hundratal, krävde regimtrogna lokalpolitiker också att Marsfältet skulle stängas för politiska manifestationer.

Det var dock först i förra veckan ett sådant beslut fattades av guvernören.

Detta skedde efter att en grupp HBTQ-aktivister överklagat beskedet att Marsfältet var upptaget av ett annat möte när de tänkt hålla sitt, och fått rätt i domstol. Enligt domstolen hade myndigheterna inte rätt att säga nej. Officiellt säger dock en talesman för guvernören att beslutet bottnar i krav från ett stort antal vanliga medborgare. Argumenten för ett demonstrationsstopp handlade om att mötena var störande för turister och dessutom olämpliga att hålla i anslutning till gravarna på Marsfältet.

De återstående fyra parkerna där man nu får demonstrera utan tillstånd ligger alla utanför stadskärnan.

Källor: OVD-Info, Fontanka.ru