Marskalk Jazov dömd i Vilnius

Den tidigare sovjetiska försvarsministern Dmitrij Jazov dömdes i dag i sin frånvaro av en domstol i Vilnius till tio års fängelse. Totalt dömdes 67 personer för sin inblandning i de dramatiska händelserna 13 januari 1991.

Natten till 13 januari för tjugoåtta år sedan stormade sovjetiska trupper det litauiska tv-tornet samt landets centrala radio- och tv-byggnader. 13 litauiska demonstranter som försökte hejda dem dödades och ytterligare en dog av en hjärtattack. Ett tusental människor skadades och även en sovjetisk soldat dog av ett vådaskott.

Litauen hade året innan förklarat sig självständigt. Stormningen innebar en förnyad sovjetisk ockupation som skulle sträcka sig till hösten samma år – då Sovjetunionen sprack i sviterna av den misslyckade så kallade augustikuppen.

Marskalken Dmitrij Jazov, i dag 94 år gammal, hade varit sovjetisk försvarsminister sedan 1987 och ansvarade för stormningen. I augusti var han också en av de ledande kuppmakarna. Efter arton månader i fängelse benådades han av Rysslands president Boris Jeltsin.

Rättegången i Vilnius har pågått sedan 2015 och närmare tusen vittnen har hörts i domstolen. I dag förkunnades fängelsedomar på mellan fyra och fjorton år mot 67 anklagade.

Bland dem finns förutom Jazov även den dåvarande chefen för KGB:s insatsstyrka Alfa, Michail Golovatov. Denne greps på basis av en litauisk efterlysning i Österrike redan 2011 men släpptes med hänvisning till att anklagelserna mot honom var för vaga.

Samtliga dömda är medborgare i Ryssland, Belarus eller Ukraina, och endast två av dem har närvarat under rättegången. Dessa är en officer som greps under en vistelse i Litauen 2014 och en person som är rysk medborgare men bosatt i Litauen.

Den förste, Jurij Mel, dömdes till sju års fängelse och har därmed två år kvar att avtjäna. Den andre, Gennadij Ivanov, har inte suttit häktad och tänker överklaga dagens dom som blev på fyra års fängelse.

Ryssland såväl som Belarus har nekat att lämna ut anklagade och även till en begäran att förhöra Sovjetunionens dåvarande ledare Michail Gorbatjov.

Källor: Radio Svoboda, Ru.Delfi