Många gripna vid muslimskt möte

I Sankt Petersburg greps på söndagen åtminstone 139 personer då de manifesterade mot förföljelsen av Rohingyafolket i Burma.

Omkring tvåhundra muslimer samlades i förrgår på Palatstorget i Sankt Petersburg. De hade tidigare ansökt om tillstånd att få manifestera för det våldsdrabbade muslimska Rohingyafolket i Burma, men fått avslag på sin ansökan.

Polisen uppmanade utan framgång de församlade att gå därifrån. Diskussionen urartade efterhand och slutade med att de flesta närvarande greps.

Till en början uppgavs att de gripna stod anklagade för deltagande i en olovlig demonstration, vilket kan rendera böter eller upp till 15 dagars arrest. Sedan gjorde nya uppgifter gällande att inga sådana anmälningar upprättats utan i stället handlade det om lindrig huliganism och ohörsamhet mot ordningsmakten.

En del mötesdeltagare sades också ha uppehållit sig olovligt i Ryssland.

Den senaste tiden har flera muslimska möten till stöd för Rohingyafolket ägt rum i Ryssland, däribland vid Burmas ambassad i Moskva. I Tjetjenien genomfördes ett massmöte under ledning av delrepublikens diktator Ramzan Kadyrov, som väcke uppmärksamhet genom att för ovanlighetens skull kritisera Rysslands hållning gentemot den burmesiska regimen.

Källa: fontanka.ru 1, 2