Massgripanden av fredsdemonstranter

Under antikrigsprotester i sextio olika ryska städer i går greps minst artonhundra personer, rapporterar OVD-Info. En del ska ha hållits kvar över natten och hotas med brottsanklagelser.

Huvuddelen av de gripna har dock mildare bötes- eller arreststraff att vänta för förseelser mot demonstrationslagen, förargelseväckande beteende, ohörsamhet mot ordningsmakten, störning av lokal infrastruktur eller brytande mot rådande pandemiförordningar. Påföljdsskalan för dem sträcker sig mellan 2000 och 300000 rubel (upp till 34000 kronor) alternativt mellan 15 och 30 dagars arrest.

Bland de gripna finns minst 31 minderåriga och 17 journalister, rapporterar organisationen. Polismisshandel av de gripna ska ha förekommit i Moskva, Sankt Petersburg, Tiumen, Jekaterinburg och kanske på fler platser. I en del fall ska misshandeln ha ägt rum på polisstationen, skriver OVD-Info.

Radio Svoboda rapporterar att de största protestaktionerna ägde rum i Moskva och Sankt Petersburg, det talas om tvåtusen deltagare i Sankt Petersburg och ett tusental i Moskva. Niohundra av de gripna har enligt kanalen dock gripits i Moskva, och fyrahundra i Sant Petersburg. Bland de gripna i Moskva fanns en 22-årig kvinnlig demonstrant som hade kastat en Molotovcocktail mot polisen. I en video publicerad av Utredningsmyndigheten bad hon sedan om ursäkt för detta. Hon utreds nu för ”hot om våld mot tjänsteman”.

Myndigheterna betraktar oppositionspolitikern och människorättsförsvararen Marina Litvinovitj i Moskva som upphovsman till gårdagkvällens protester. Hon greps i går på väg ut från sitt hem efter att ha publicerat en videoappell i sociala medier.

– Jag vet att många av er nu känner uppgivenhet, kraftlöshet och skam över Vladimir Putins anfall på vårt vänfolk i Ukraina, sa hon där. Men jag uppmanar er att inte misströsta utan i dag klockan 19 gå ut på de de centrala torgen i era städer för att klart och tydligt säga att vi, Rysslands folk, är emot det krig Putin startat. Vi stödjer inte detta krig, det förs inte i vårt namn, vi är emot det här kriget. Var inte rädda, gå ut på torgen och tala tydligt.

I RBK:s videosändning från Moskvaprotesten hörs hur demonstranterna skanderar Njet vojne, ”Nej till kriget”, medan gripandena pågår. Detsamma i en video från protesten i Sankt Petersburg.