Massgripanden vid ny Navalnyjprotest

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj lät än en gång organisera protester i ett stort antal städer runtom i Ryssland, denna gång mot höjningar av pensionsåldern. Totalt greps ett tusental personer.

Höjningarna av pensionåldern, från 60 år till 65 för män och från 55 till 63 för kvinnor, presenterades av premiärminister Dmitrij Medvedevs regering i början av sommaren. Sannolikt valdes tidpunkten för att den känsliga reformen skulle överskuggas av Fotbolls-VM.

Reformen är dock väckt ett stort missnöje som kanaliserats i vitt spridda protester organiserade av de pseudooppositonella Kommunistpartiet och Rättvisa Ryssland. I förra veckan gick president Vladimir Putin – som dittills hållit sig utanför frågan – också ut och backade något från åldershöjningarna. Den kvinnliga pensionsåldern blir i stället 60 år, meddelade han.

Till gårdagen hade också landets ledande oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj utlyst demonstrationer mot pensionsreformen. Dagen sammanföll med att det även hölls val till lokala politiska församlingar.

Navalnyjprotesterna ägde rum i 39 olika städer – på de flesta håll utan tillstånd. Ansökningarna om sådana tillstånd hade fått avslag med hänvisning till konkurrerande evenemang, som myndigheterna i all hast själva hade iscensatt.

Redan i förväg hade Navalnyj själv gripits och dömts till 30 dagars arrest för organiserandet av ett annat protestmöte i januari, vilket hindrade honom från att delta i gårdagens protest. Även i staden Krasnodar ägde gripanden av aktivister rum redan under dagarna före protesten. Och under själva protesterna i går greps enligt sajten OVD-info omkring tusen deltagare runtom i Ryssland, varav cirka hälften i Sankt Petersburg.

I staden Jekaterinburg anslöt sig den avgångne borgmästaren Jevgenij Rojzman frivilligt till de gripna i en polisbuss. Pensionstemat i protesten där övergick snabbt till det mer traditionella skanderandet att ”Putin är en tjuv”.

I Orjol kom länets tillförordnade guvernör – Andrej Klytjkov från det pseudooppositionella kommunistpartiet – ut till demonstranterna och skyllde demonstrationsförbudet på stadsadministrationen. Han bjöd de närvarande att ansluta sig till kommunistpartiets eget protestmöte mot pensionsreformen 22 september om detta får tillstånd.

Källor: Radio Svoboda 1, 2, Reuters