Medalj till Nordkorea

I skuggan av kontroversen med Tjeckien – om minnet av andra världskriget – förärade Ryssland i dag Nordkoreas diktator Kim Jong-un en medalj för hans hedrande av sovjetiska soldater.

Beslutet att ge utmärkelsen till Kim Jong-un hade fattats av den ryske presidenten Vladimir Putin. Medaljen överlämnades till den nordkoreanske utrikesministern, meddelar Rysslands ambassad i Nordkorea på sin Facebooksida:

”I enlighet med Ryska federationens presidents ukas har har ordföranden i Demokratiska Folkrepubliken Koreas statsråd Kim Jong-un förärats jubileumsmedaljen ’75 år sedan Segern i Stora Fosterländska kriget 1941-1945′ för sin stora personliga insats i förevigandet av minnet av sovjetiska medborgare som stupat och begravts på Demokratiska Folkrepubliken Koreas territorium, och för visad omsorg om bevarandet av de sovjetiska soldaternas gravar och minnesplatser i Demokratiska Republiken Korea.

5 maj i Kongresspalatset Mansudae (Nordkoreas parlament, red. anm.) överlämnade Rysslands ambassadör A. Matsegora under högtidliga former medaljen till Demokratiska Folkrepubliken Koreas utrikesminister Ri Son-Gwon. Därefter förde de ett kort samtal, under vilket bekräftades avsikten att aktivt fortsätta sträva efter ett konsekvent förverkligande av de överenskommelser som uppnåddes mellan ländernas ledare i Vladivostok i april 2019, och som syftar till vidare utveckling och stärkande av det mångfacetterade rysk-koreanska samarbetet.”

Närmare femtusen sovjetiska soldater ska ha stupat då de japanska ockupanterna fördrevs ur Korea. 1375 av dem ligger begravda i Nordkorea.

Landet bildades ur den del av Korea som hade kommit att besättas av Sovjetunionen. Som ledare insattes Kim Il-sung, som alltjämt är föremål för en omfattande personkult och som symboliskt fortfarande leder landet trots att han är död sedan 1994. I praktiken har Nordkorea därefter letts av hans son Kim Jong-il och nu sonsonen Kim Jong-un.

”Befrielsemonumentet” tillägnat just de sovjetiska styrkorna är i dag en av huvudstaden Pyongyangs större turistattraktioner.

Minnet av ”Stora fosterländska kriget” har också blivit centralt för den nationella identitet som den ryska staten försökt bygga upp under Vladimir Putins hittills tjugo år vid makten.

Tidigare var den sovjetiska segern över Nazityskland även i västliga ögon en tillgång för Ryssland. På senare tid har dock större uppmärksamhet kommit att ägnas det sovjetiska samarbetet med Hitler i krigets inledningsskede, genom Molotov-Ribbentroppakten. Just nu har också nedmonteringen av en sovjetisk krigsstaty i Prag föranlett en infekterad kontrovers mellan Tjeckien och Ryssland. Enligt tjeckiska tidningsuppgifter har Ryssland planerat att giftmörda de ansvariga lokalpolitikerna.

Den traditionella segerparaden 9 maj har dessutom på grund av coronapandemin i år fått ställas in i Moskva – där man nu tvingas nöja sig med en flyguppvisning. I Minsk vill den belarusiske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka dock genomföra den, på något vis.

Källa: Rysslands ambassad i Nordkorea, Tass