Meddelandetjänst hotad

Den ryska meddelandetjänsten Telegram hotas av blockering. Detta efter att ha vägrat lämna över användarnas krypteringsnycklar till säkerhetstjänsten FSB.

Telegram skapades 2013 av Pavel Durov, som dessförinnan grundat det sociala mediet Vkontakte, en rysk motsvarighet till Facebook. Idén att skapa en säker kommunikationskanal hade fötts när Durov utsatts för en polisräd. Efter lanseringen utlystes vid två tillfällen belöningar till vem som helst som kunde hacka sig in i en chattråd på Telegram. En person som då fann en svaghet i systemet belönades med hundratusen dollar.

I dag har Telegram tvåhundra miljoner användare i Ryssland och andra länder. Applikationen har periodvis blockerats i Iran, Kina och Afghanistan.

På begäran av säkerhetstjänsten FSB har den ryska tillsynsmyndigheten för telekommunikation, Roskomnadzor, krävt att Telegram överlämnar krypteringsnycklar som tillåter FSB att läsa meddelanden. Telegram har dock vägrat, med hänvisning dels till användarnas integritet och dels till tekniska svårigheter. Man har tidigare också försvarat sig med att man – till skillnad från Facebook och Whatsapp – är politiskt neutrala och att det inte ligger i Rysslands intresse att avskaffa den inhemska meddelandetjänsten.

Nu har Roskomnadzor begärt ett domstolsbeslut om att få blockera Telegram. Förhandlingen börjar i morgon fredag i Taganskijdomstolen i Moskva, och enligt uppgift är FSB kallat att vittna.

Parallellt har journalisterna Oleg Kasjin och Aleksandr Pljusjtjev anmält fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. En tidigare anmälan de gjort till Mejstjanskijdomstolen i Moskva avfärdades där, liksom en liknande kollektiv anmälan från 35 användare av Telegram. Även den senare gruppens talan ska nu överlämnas till Europadomstolen.

Även Telegram självt har tidigare bötfällts i Mesjtjanskijdomstolen och anmält detta till Europadomstolen. Den företräds där av advokaten Damir Gajnutdinov från människorättsnätverket Agora.

Europadomstolen har i tidigare processer funnit att rysk lagstiftning inte tillräckligt skyddar det som på svenska kallas brevhemlighet.

Källor: Radio Svoboda 1, 2; Vedomosti