Medzjlisledare dömd till fängelse

Ilmi Umerov, vice ordförande i krimtatarernas representativa organ Medzjlis, döms till två års fängelse. Domen föll i går i Simferopol på Krim.

Umerov döms för uttalanden i den krimtatariska tv-kanalen ATR, numera baserad i Ukraina. I ett inslag i mars 2016 ska han ha uttalat stöd för de internationella sanktionerna mot Ryssland som ett sätt att få landet att återlämna Krim till Ukraina.

Liksom de nyligen dömda Nikolaj Semena och Achtem Tjijgoz fälls Umerov för brott mot den ryska strafflagens paragraf 280.1 om uppvigling mot Rysslands territoriella integritet. Försvarets linje att omvärlden inte erkänner annekteringen av Krim, och att det därför inte kan röra sig om separatism, fick inte heller denna gång något gehör i rätten.

Åklagaren hade begärt ett villkorligt fängelsestraff för Umerov men han dömdes ändå till ett reellt. Det spekuleras i att utslaget var en markering mot en kritisk FN-rapport om människorättssituationen på Krim som presenterades i helgen.

Att krimtatarerna motsätter sig Rysslands annektering är ingen hemlighet. De har också utsatts för omfattande förföljelser och deras representativa organ Medzjlis har förbjudits såsom extremistiskt.

Ilmi Umerov greps i maj 2016, samtidigt som de ryska myndigheterna även slog till mot påstådda krimtatariska medlemmar i den av Ryssland terrorklassade organisationen Hizb-ut-Tahrir. Umerov har under utredningstiden och rättegången varit belagd med utreseförbud.

I augusti förra året väckte Umerovs fall stor uppmärksamhet då han på åklagarens begäran spärrades in på mentalsjukhus, officiellt i syfte att genomföra en rättspsykiatrisk undersökning. Många, inklusive företrädare för EU och USA, betraktade det som ett återupplivande av en sovjetisk metod att straffa oliktänkande.

Umerov, vars hälsa redan vacklade, vågade inte äta av sjukhusmaten eftersom han misstänkte att den kunde vara spetsad med droger avsedda att få honom att verka sinnessjuk. Efter att ha förlorat medvetandet tilläts han ta emot mat utifrån. En läkare ska under den tre veckor långa vistelsen ha sagt till honom att han bara behövde ändra uppfattning för att bli lämnad i fred.

I rätten vidhöll Umerov att han inte erkänner Rysslands annektering.

Källa: Radio Svoboda