Memorial är subversivt enligt justitieministeriet

Memorials Aleksandr Tjerkasov tillbakavisar anklagelserna.
Memorials ordförande Aleksandr Tjerkasov tillbakavisar anklagelserna.

Människorättscentret Memorial beskrivs i en rapport från justitieministeriet som subversivt. Flera ledande människorättsförsvarare protesterar mot anklagelserna.

Memorial är en av i dagsläget åttiotalet ryska organisationer som ingår i justitieministeriets register över så kallade ”utländska agenter”, alltså organisationer som tar emot utländskt bistånd och anses ägna sig åt politisk verksamhet. Nu påstår justitieministeriet rent ut att Memorial är subversivt.

I protokollet från en inspektion genomförd av ministeriets avdelning i Moskva, mottagen av Memorial per post i måndags, står att organisationens medlemmar ”har undergrävt Ryska federationens konstitutionella ordning genom att uppmana till störtande av den nuvarande regeringen och till regimskifte i landet.”

Memorial konstaterar att undergrävandet av den konstitutionella ordningen, enligt samma dokument, skulle bestå i organisationens kritik mot bland annat Bolotnajaprocessen och mot Rysslands aggression i Ukraina. Organisationen framhåller att den bara nyttjar sin konstitutionsenliga rätt att kritisera och att dess ställningstaganden i de frågorna delas av många andra.

När det gäller påståendet om att uppmana till störtande av den nuvarande regeringen ställer man sig oförstående.

Åtta av Rysslands ledande människorättsförsvarare, däribland Ljudmila Aleksejeva och Grigorij Melkonjants, ställer sig i ett öppet brev bakom både Memorial och dess ställningstaganden – och kräver att justitieministeriet tar tillbaka anklagelserna.

Källor: hro.orgNovaja Gazeta