Mer stöd för Dmitrijev

Fyrahundra utländska personer verksamma inom forskning, kultur och politik ställer sig bakom ett nytt krav på minneshistorikern Jurij Dmitrijevs frigivande. Hans advokat tänker presentera brevet inför domstolen på måndag.

”I dag i Ryssland pågår kring historien om Gulag och Stalin liksom tidigare ett ’krig om minnet'”, står det i brevet som är undertecknat av bland andra 2003 års nobelpristagare i litteratur J.M. Coetzee. ”Förnekandet av det förflutnas mörka sidor förgiftar nutiden.”

”Vi sluter oss till den ryska intelligentian, till de hundratals ryska aktivister och vanliga medborgare som redan slutit upp till försvar för Jurij Dmitrijev och andra människor som utsätts för arresteringar och förtal för sitt arbete med att bevara den sovjetiska historien.”

Undertecknarna kräver att Dmitrijev släpps ur häktet och får möjlighet att fortsätta sitt arbete.

”Vi kräver att Dmitrijev, och alla forskare och organisationer som ägnar sig åt liknande forskning, garanteras vetenskaplig frihet.”

Den karelske Memorialordföranden Jurij Dmitrijevs upptäckter och utgrävningar av massgravarna i Sandarmoch och och Krasnyj Bor, liksom hans utforskande av Vita havskanalen och dokumentation av de tusentals offren för Stalins massavrättningar, anses ligga bakom falska pedofilianklagelser mot honom. Som iöst.nu tidigare rapporterat greps han först i december 2016 och fick tillbringa ett drygt år i häkte innan han friades i domstol.

Åklagaren fick dock friandet underkänt i högre instans och sedan snart två år sitter Dmitrijev återigen häktad. En rättegång om påstådda sexuella övergrepp mot hans fosterdotter pågår bakom lyckta dörrar.

Parallellt görs försök att lansera en ny historieskrivning, där åtminstone en del av offren i Sandarmoch påtås vara sovjetiska soldater avrättade av Finland under fortsättningskriget 1941-1944.

Det senaste uppropet har föregåtts av en rad liknande initiativ. För två veckor sedan ifrågasatte EU anklagelserna mot Dmitrijev och uppmanade Ryssland att släppa honom ur häktet med hänsyn till risken att han smittas av coronaviruset där. Detsamma framfördes i ett inhemskt upprop publicerat i tidningen Novaja Gazeta inför den senaste häktningsförhandlingen i början av maj. Även i höstas publicerade tidningen ett stödupprop undertecknat av över tvåhundra ryska författare, skådespelare, journalister, regissörer och politiker.

Vid rättegångsdagarna – som infaller ytterst sporadiskt – brukar även en lokal stödgrupp i karelska Petrozavodsk samlas i domstolskorridoren, och applåderar då Dmitrijev varje gång han leds in eller ut ur rättssalen.