Michail Savva beviljad politisk asyl i Ukraina

Michail Savva.
Michail Savva.

Den ryska statsvetarprofessorn Michail Savva, om vars fall Fokus Ryssland tidigare rapporterat flera gånger, har erhållit politisk asyl i Ukraina.

Detta meddelar han via sin Facebooksida, enligt tidningen Kommersant. ”USA har också beviljat mig flyktingstatus”, skriver han, ”men jag valde att inte flytta dit. Jag ville inte börja livet på nytt ännu en gång.”

Savva förklarar att han sedan mer än ett år är med i styrelsen för en ukrainsk tankesmedja, och dessutom varit med och registrerat en egen expertorganisation i vilken han är styrelseordförande. ”Jag bedriver forskning, utarbetar system för bedömning och skriver artiklar”, förklarar han.

Savva greps för tre och ett halvt år sedan i hemstaden Krasnodar i södra Ryssland och hölls under flera månader häktad. Officiellt var han misstänkt för bedrägeri, något han sedan dömdes till ett villkorligt fängelsestraff för. I februari 2015 begärde kriminalvårdsmyndigheten att det villkorliga straffet skulle omvandlas till ett reellt. Vid samma tid flydde Savva landet.

Savva och många med honom menar att den rättsliga förföljelsen egentligen berodde på hans regimkritiska samhällsaktivism. Human Rights Watch och Memorial har erkänt honom som politisk fånge.

Källa: Kommersant