Militär utgrävning i Sandarmoch

Förra helgen inleddes utgrävningar vid den historiska minnesplatsen i Sandarmoch i ryska Karelen, där tusentals offer för Stalintidens massavrättningar har dokumenterats. Kritiker ser utgrävningarna som ett sätt att underminera det historiska minnet.

Målet för utgrävningarna är att hitta sovjetiska soldater som avrättats i finsk fångenskap. Arbetet genomförs av 90 särskilda eftersöksbataljonen tillhörande Leningrads miliärdistrikt. Bataljonen skapades 2006 för att gräva ut andra världskrigets slagfält. Arbetet leds dock av Ryska militärhistoriska samfundet, som bildades genom en presidentukas från Vladimir Putin för sex år sedan. Det uttalade syftet var att göra samhället mer patriotiskt och motverka ”försök att förfalska” militärhistorien.  Organisationens hemsida pryds också av en bild på Putin med ett citat av honom:

”Ett land behöver hjältar, och folk bör känna till dem. De ska vara riktpunkter vars exempel efter vilka dagens generationer kan fostras och uppfostra sina barn. Detta är mycket viktigt! ”

Ordförande i samfundet är Rysslands reaktionäre kulturminister Vladimir Medinskij. Den har också ett råd knutet till sig, som leds av den likaledes reaktionäre politikern Dmitrij Rogozin, numera chef för den ryska rymdstyrelsen.

Chefen för organisationens ”informationspolitiska avdelning” Nadezjda Usmanova säger till Radio Svoboda att målet är att hitta dem som gav sitt liv för Sovjets och Karelens frihet, som ”jagade bort de finska ockupanterna” och som besegrade fascismen.

Hypotesen att det kunde finnas sovjetiska krigsfångar bland massgravarna i Sandarmoh lanserades häromåret av forskare i Karelen. Dessa deltar dock inte i utgrävningen.

Parallellt med detta tog de lokala myndigheterna sin hand från minnesplatsen och organisationen Memorials regionale ordförande Jurij Dmitrijev – som ägnat årtionden åt att gräva upp och kartlägga Stalinoffren – greps senare för barnpornografibrott. Anklagelserna betraktades allmänt som fabricerade och i våras friades han i domstol.

Åklagarna har dock drivit fallet vidare och sedan några månader sitter Dmitrijev återigen häktad.

Den lokala journalisten Gleb Jarovoj från 7×7 menar i en kommentar till Radio Svoboda att utgrävningen syftar till att förminska betydelsen av Stalins massavrättningar. Detta till förmån för en mer patriotisk historieskrivning, vilket ligger i tiden. Han uttrycker också skepsis till utgrävningens första fynd: fyra lik som uppges vara klädda i det slags gröna engelska rockar som sovjetiska fångar tilldelades i finska fångläger.

Källor: Radio Svoboda, Ryska militärhistoriska samfundet