Miljöminister gripen för skogsskövling

Moskvalänets miljöminister har enligt tidningskällor gripits för smygavverkning av skog som sålts till Kina. Brottet ska ha ägt rum för några år sedan då han ansvarade för den ryska försvarsministeriets egendomsförvaltning.

Uppgiften om gripandet kommer från anonyma källor till tidningen Kommersant och nyhetsbyrån Tass.

Ministern, Dmitrij Kurakin, var tidigare chef för Försvarsministeriets egendomsförvaltning. 2014-2017 ska han tillsammans med cheferna för två militära skogsbolag, Oboronles och Maltinskij vojennyj leschos, ha låtit sig mutas av privata affärsmän för att låta dem avverka försvarets skog och sälja den till Kina. Affärsmännen ska därefter ha anlagt soptippar på de avverkade ytorna.

Formellt låtsades man att avverkningen bara var röjning. Värdet av den försnillade skogen bedöms till 2,7 miljarder rubel (trehundra miljoner kronor). Kurakin anses av utredarna ha organiserat brottet.

Kurakin är, enligt sin deklaration, Moskvaregionens mest välbärgade tjänsteman med en inkomst under 2019 på 14 miljoner rubel (en och en halv miljon kronor) samt ett hus på 192 kvadratmeter och en lägenhet på 200 kvadratmeter.

Även hans företrädare på posten som chef för Försvarsministeriets egendomsförvaltning, Jevgenija Vasiljeva, greps 2012 för att ha försnillat egendom och dömdes senare till fem års fängelse för detta.