Ministerium blockerar nytt parti

De planer på ett nytt parti som förre presidentkandidaten Ksenija Sobjtak och tidigare dumaledamoten Dmitrij Gudkov lade fram för ett år sedan, blockeras nu av justitieministeriet.

Sobtjak och Gudkov skulle enligt planerna ta över ledarskapet för det redan tidigare existerande men marginaliserade partiet Medborgerligt initiativ vid en kongress i juni förra året. Vid kongressen förklarade Sobtjak att det var viktigare att hon fortsatte ägna sig åt journalistik men att hon ändå skulle arbeta för partiet. Dmitrij Gudkov valdes till ensam ordförande.

Samtidigt röstade kongressen för att byta namn till Förändringens parti, och att ändra i stadgarna för att stärka partistyrelsens roll gentemot ordföranden.

I november nekade dock justitieminsteriet att registrera det nya namnet och stadgeändringarna. Efter att en ny kongress hållits lämnade man in en ny ansökan. Men nu avslås även denna, meddelade Gudkov i går på Facebook. Enligt honom är ministeriets invändningar ”absurda”. Till exempel ”har en medlem bosatt i en Moskvaförort inte bevisat att han ‘huvudsakligen bor i Moskva’. Han har visst inte samlat intyg från grannarna.”

De byråkratiska hindren för Gudkovs parti märktes även då man nyligen försökte registrera en ny tidning, ”Gudkovs tidning”. I april ska man ha fått nej från kommunikationsinspektionen Roskomnadzor för att man inte bevisat att den tänkta chefredaktören saknade dubbelt medborgarskap.

Gudkov konstaterade att även om man samlar intyg från varenda utländsk ambassad i Moskva så finns det ändå fler länder i världen där redaktören hypotetiskt skulle kunna vara medborgare.

Gudkov skriver nu att man måste hitta pengar till ännu en kongress i augusti, cirka en och en halv miljon rubel för att täcka de regionala delegaternas resor och logi. Han konstaterar också att partiet inte kommer att hinna delta i regional- och lokalvalen i september men att man ändå ska försöka hjälpa allierade kandidater på olika håll.

Källor: Radio Svoboda, KommersantMBCh Media 1, 2