Minnesmöten för Boris Nemtsov

På söndagen genomfördes minnesmöten för oppositionspolitikern Boris Nemtsov, som mördades för tre år sedan. I Moskva deltog sjutusen människor.

27 februari 2015 sköts Rysslands troligen främste oppositionspolitiker Boris Nemtsov ihjäl på en bro över Moskvafloden, alldeles intill maktborgen Kreml. En första demonstration i protest mot mordet hölls redan två dagar senare och därefter har minnesmöten hållits varje år.

Söndagens möte tog formen av en demonstration genom delar av centrala Moskva. Enligt en grupp som räknar deltagare i manifestationer närvarade sjutusen människor medan polisen uppger ett något lägre antal, fyra och ett halvt tusen. Demonstrationen ägde rum i 15 graders kyla. Deltog gjorde bland andra presidentkandidaten Ksenija Sobtjak och oppositionspolitikerna Michail Kasianov och Ilja Jasjin.

Mötet hade beviljats tillstånd av de lokala myndigheterna.

Även i Sankt Petersburg och Jekaterinburg ägde manifestationer rum. I den förra staden deltog enligt rörelsen Öppna Ryssland – som var med och organiserade mötet – närmare tvåtusen personer, medan polisen uppger antalet till trehundrafemtio. Ett mindre möte ägde även rum i Jekaterinburg med hundratalet deltagare.

I Jekaterinburg försökte polisen gripa två deltagare med ukrainska flaggor, och senare även mötets organisatör, men hindrades av övriga mötesdeltagare från att göra detta. I övrigt förlöpte mötena utan intermezzon.

En grupp poliser och gangsters knutna till den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrovs styrkor har för mordet på Nemtsov dömts till långa fängelsestraff. Mötesdeltagarna krävde att även den eller de som ligger bakom mordet ska dömas.

Källor: Novaja Gazeta, Radio Svoboda