Minnesstund för Politkovskaja fick nej

En minnesstund för den mördade journalisten Anna Politkovskaja nekas tillstånd av förvaltningen i Petrogradräjongen i Sankt Petersburg.

Minnesstunden har hållits årligen sedan Politkovskaja sköts ihjäl 7 oktober 2006 och ägt rum vid den så kallade Solovetskijstenen, ett minnesmärke över offer för sovjettida politisk repression, belägen på Troitskajatorget.

Enligt räjongförvaltningen är nu platsen upptagen från tolv på dagen till åtta på kvällen av ett ungdomsevenemang under rubriken ”Framtiden är vår”, avsett att förebygga ungdomsbrottslighet.

Stadsfullmäktigeledamoten Boris Visjnevskij från det liberala oppositionspartiet Jabloko är en av initiativtagarna till minnesstunden för Politkovskaja. Han ställer sig avfärdande till förvaltningens motivering. Enligt Visjnevskij har inget evenemang annonserats på räjongens webbsida, och han tror inte att ett kulturevenemang för ungdomar kan ta hela åtta timmar i anspråk.

Dessutom är Solovetskijstenen och Troitskajatorget tillägnat offer för politisk repression, argumenterar han, och har inget med brottsförebyggande ungdomsfestivaler att göra.

Anna Politikovskaja var som journalist vid frispråkiga tidningen Novaja Gazeta en av Vladimir Putins och den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs mest framträdande kritiker. Ett nätverk av tjetjenska och ryska kriminella och poliser – med kopplingar till den ryska säkerhetstjänsten FSB – dömdes senare till långa fängelsestraff för mordet på henne. Men det blev aldrig officiellt klargjort vem som hade legat bakom det.

På lördag 7 oktober är även ett politiskt massmöte för oppositionspolitikern och presidentkandidaten Aleksej Navalnyj tänkt att äga rum i Sankt Petersburg. Också detta möte har vägrats tillstånd. Navalnyj och hans kampanjledare dömdes häromdagen till tjugo dagars arrest. I går greps även kampanjens lokala samordnare i Sankt Petersburg och flygblad beslagtogs av polisen.

Källa: salt.zone, Echo Moskvy