”Monstrationer” blir vanligare

Helt icke-politiska, ofta absurda, demonstrationer är ett fenomen som breder ut sig i Ryssland. Under årets Första maj-firande ägde ”monstrationer” rum i trettio städer.

En ”monstration” är en demonstration helt utan syfte, annat än att tillsammans få demonstrera. Deltagarna gör egna plakat där budskapen ofta är humoristiska eller åtminstone absurda, och ibland även har en smak av politisk satir. Fenomenet uppstod i Novosibirsk för femton år sedan och har sedan brett ut sig till att under årets Första maj äga rum i trettio städer.

Deltagarantalet varierade från ett tiotal i Vladivostok, där man tågade tillsammans med kommunistpartiet, till tolvhundra i Novosibirsk. Förra året deltog tre och ett halvt tusen människor i Novosibirskarrangemanget men i år var vädret sämre med en minusgrad.

Myndigheterna i Novosibirsk med borgmästaren Anatolij Lokot i spetsen har ett spänt förhållande till fenomenet, men under de senaste tre åren har man behandlat deltagarna välvilligt. Detta efter att förbud och polistillslag 2015 och 2016 resulterat i dålig publicitet för borgmästaren. Numera deltar även kultur- och fritidsförvaltningens chef Anna Teresjkova. Förutom de individuella plakaten hade monstranterna en stor banderoll där det stod ”Novosibirsk behöver oss, inte den här trasan”.

Monstrationens upphovsman Artiom Loskutov menar i en kommentar att borgmästaren är mån om att hålla nere temperaturen inför lokalvalen i september.

I Moskva hade monstranterna inte fått eget demonstrationstillstånd utan gick tillsammans med vänsteroppositionen. Många hade plakat med Game of Thrones-tema och man skanderade ”Ryssland utan spoilers”, med hänvisning till att sista säsongen av den populära tv-serien nu ska sändas.

I Machatjkala i Dagestan – där man försökte sig på en monstration för första gången – greps sex deltagare av polisen. I övrigt rapporteras inga ingripanden mot de i huvudsak harmlösa surrogatdemonstrationerna.

Källa: Radio Svoboda