Moskalkova stödjer Tjetjeniens homosexuella

Den officiella ryska människorättsombudsmannen, Tatjana Moskalkova, har meddelat Utredningskommittén namnen på de homosexuella som försvunnit i Tjetjenien. De försvunna befaras vara mördade av regimen där.

Det var i början av april som tidningen Novaja Gazeta berättade att företrädare för Tjetjeniens HBTQ-kretsar kidnappades, torterades och mördades av myndigheterna där. Den tjetjenska Kadyrovregimen avfärdade uppgifterna som förtal och i den stora moskén i Groznyj antogs en resolution om ”vedergällning mot anstiftarna”. Kadyrov avfärdade också uppgifterna i ett tv-sänt samtal med president Putin.

Samtidigt publicerade dock även Radio Svoboda uppgifter om ett hemligt tjetjenskt fängelse där misstänkt homosexuella spärrades in.

De federala myndigheterna har dröjt med att inleda förundersökning kring uppgifterna, vilket förklarats med att man saknar personuppgifter om de påstått drabbade.

Nu meddelar dock den officiella människorättsombudsmannen, Tatjana Moskalkova, att hon skickat en skrivelse till den federala Utredningskommittén med namn på de personer som beskrivs i Novaja Gazetas reportage. Det är oklart när skrivelsen skickades men enligt lagen måste Utredningskommittén svara henne inom en månad.

Även från omvärlden har krav rests på att Ryssland ska utreda uppgifterna.

Källa: Radio Svoboda 1, 2