Moskva: över tjugotusen tågade till Nemtsovs minne

Lördagens minnesmarsch i Moskva.
Lördagens minnesmarsch i Moskva.

Lördagens minnesmarsch på ettårsdagen av mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov samlade enligt oberoende beräkningar 23 000 deltagare i Moskva, fyra gånger så många som polisen uppgav.

Det visar att det även fortsatt går att hålla stora manifestationer i staden, något som kan få betydelse i parlamentsvalet i september.

Ordföranden i Nemtsovs parti Parnas, förre premiärministern Michail Kasianov, menar att det finns en chans att bilda en stark fraktion i parlamentet om man bara lyckas samordna sig med det liberala partiet Jabloko. Samtal om detta har inletts via Jablokoföreträdaren Lev Sjlossberg från Pskov, och man väntar nu på partiets reaktion. Traditionellt har Jabloko dock varit ovilligt att ingå i koalitioner, eller att stödja andra presidentkandidater än sin egen grundare Grigorij Javlinskij.

Kasianov ser framför sig antingen ett samgående mellan Parnas och Jabloko eller, i andra hand, en valkoalition. Det senare skulle omöjliggöra gemensamma kandidatlistor men ändå ge båda partierna en skjuts i opinionen, menar Kasianov. Han tror att de båda skulle klara sig över 5-procentsspärren och komma in i parlamentet.

Källa: Novaja Gazeta 1, 2