Muratov tog emot Nobelpris

När Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov på fredagen – tillsammans med filippinska Maria Ressa – mottog Nobels fredspris i Oslo inledde han med att citera Andrej Sacharovs Nobeltal från 1975. Fred, framsteg och mänskliga rättigheter är oupplösligen förbundna med varandra, sades det då.

I dag rör sig dock världen från demokrati mot diktatur, fortsatte Muratov, i en illusion om att framsteg kan nås genom teknologi och våld i stället för genom mänskliga fri- och rättigheter. ”Framsteg utan frihet”, sammanfattade Muratov, ”mjölk utan ko.”

Vid sidan av Muratov i år och Sacharov 1975 är Michail Gorbatjov 1990 den ende ryske eller sovjetiske medborgare som fått Nobels fredspris. En del regimkritiska ryssar tyckte att den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj skulle ha varit mer förtjänt men sannolikt vägde Novaja Gazetas långa historia av sanningssägande och mördade medarbetare tyngre i priskommitténs ögon. Detta även om Muratov till skillnad från Navalnyj alltjämt betraktas som salongsfähig av den ryska ledningen.

I sitt tal anklagade Muratov också att dagens ryska makthavare för krigsretorik – och citerade Gorbatjov i samband med tillbakadragandet från Afghanistan i slutet av 80-talet – samt beklagade den ryska inställningen till Ukraina och Lukasjenkas spel med migranter. Han tog upp det politiska fängslandet av Navalnyj och rapporterna om tortyr i ryska fängelser. Muratov föreslog inrättandet av en internationell tribunal mot tortyr.

Han berättade också att Novaja Gazeta fortsätter att komma ut på papper för att man ska kunna läsa den i just fängelser, där internet saknas.

Muratov beklagade även att alltfler ryska journalister stämplas som ”utländska agenter” och nämnde samtliga Novaja Gazetas egna mördade journalister vid namn, samt de tre ryska journalister som 2018 dödades i Centralafrikanska republiken. Han avslutade sitt tal med att bjuda in publiken till en tyst minut för dessa och andra journalister som offrat sina liv.