Musiker fick asyl i Finland

Den 46-årige musikern och poeten Boris Jakovlev från Pskov meddelades i dag att han beviljats asyl i Finland, där han befinner sig på en flykingförläggning utanför Helsingfors.

Jakovlev lämnade Ryssland för två år sedan. Han utreddes då för extremistbrott med anledning av de sånger han hade lagt upp i det sociala mediet Vkontakte. De hade titlar som ”Om valen”, ”Vi har uttömt vår revolutionspotential”, ”Över dvärgens huvud” och ”När jag läser nyheterna”.

Brottsutredningen bedrevs av säkerhetstjänsten FSB:s regionala avdelning i Pskovlänet. Jakovlev anklagades för att ha försökt uppvigla till samhällsomstörtande verksamhet och ett expertutlåtande beställt av säkerhetstjänsten gav stöd åt påståndet. Hans advokat, Dmitrij Dinze från det välrenommerade människorättsverket Agora, förklarade för honom att han hade fängelse att vänta.

Därför begav sig Jakovlev 29 juli 2017 till Finland och sökte asyl där. Den följande hösten häktades han i sin frånvaro och den finska migrationsmyndigheten anser att hotet om politiskt motiverad rättslig förföljelse ännu finns kvar.

Boris Jakovlev säger sig nu se fram emot att få lämna flyktingförläggningen, lära sig finska bättre och skaffa ett arbete.

Delar av den ryska extremismlagstiftningen mildrades i vintras och antalet brottsutredningar har sedan minskat kraftigt. Bakgrunden var de senaste årens flerdubbling av extremismdomar, många gånger på uppenbart absurda grunder, något som Rysslands högsta domstol hade försökt bromsa men med begränsad framgång.

Nyligen avslogs en rysk utlämningsbegäran av svenska myndigheter gällande en annan extremismanklagad aktivist, den i Arvidsjaur bosatte flyktingen Konstantin Golava.

Källa: Radio Svoboda