Mystisk protestgraffiti på Krim

Det av Ryssland ockuperade Krim är hårt kontrollerat av säkerhetstjänsten FSB. Nu väcker graffiti för ett ”suveränt Krim” frågor.

I tisdags morse var polispådraget stort kring ett bostadshus på Aleksandr Nevskijgatan i Krims huvudort Simferopol. Över en stor muralmålning av Vladimir Putin hade någon lämnat ett graffitibudskap som tycktes utmana den ryska säkerhetstjänsten på schack: ”FSB, ska vi spela? E2-E4. Nu är det ditt drag, skitstövel.”

Budskapet var signerat ”Telegrampartiet för Krims oberoende” och försett med en webbadress till Telegramsidan ”Suveränt Krim”, t.me/sovereigncrimea. Telegram är en populär kommunikationsapp i Ryssland och andra tidigare sovjetländer, som ryska myndigheter har försökt blockera för att den inte delar med sig av användardata till FSB.

Även i augusti förra året målade någon under samma muralmålning en bild av den fängslade ukrainske regissören Oleg Sentsov – dömd för sannolikt påhittad medverkan i en terrorgrupp – och hans meddömde Aleksandr Koltjenko.

Telegramkanalen Suveränt Krim skapades dock först 28 april i år.

Opposition är ovanligt på Krim, och Radio Svoboda kontaktade kanalens administratörer som då svarade på frågor men var noga med att inte röja några detaljer kring sin identitet. De uppger att graffitiaktionen förbereddes noga under en månads tid. Gruppen säger sig vara för ett självstyrande Krim, och betraktar Ryssland som ofritt och Ukraina som vanskött.

Alltihop ger ett ungdomligt intryck, menar Radio Svoboda. Till gruppens planer hör att starta juridisk rådgivning för den som hamnar i klammeri med rättvisan, till exempel för mindre marijuanainnehav.

Samtidigt som graffitiaktionen ägde rum höll Rysslands nationella säkerhetsråd ett möte på Krim, där man avhandlade skolskjutningen i Kertj i höstas och sa att bevakningen av allmänna platser behövde skärpas.

Korrespondenten Anton Naumljuk, som följer repressionen mot framförallt den tatariska minoriteten på Krim, menar att myndigheterna kommer att avstyra publicitet kring det inträffade men anstränga sig för att hitta de skyldiga. Antingen bötfälls de för klottret eller så straffas de hårdare enligt den nya lagstiftningen om förolämpning av myndigheter.

Andra, däribland förre chefen för Ukrainas säkerhetstjänst SBU Valentin Nalivajtjenko, menar att det kan vara fråga om en myndighetsprovokation från FSB eller den ryska polisens extremismavdelning, Center E, för att locka oppositionella att exponera sig. Nalivajtjenko menar också att ukrainska myndigheter måste förhålla sig till den påstådda suveränitetsrörelsen som ännu ett olagligt separatistiskt projekt.

Källa: Radio Svoboda 1, 2