Navalnyj anklagar Putin för mordförsöket

I en intervju med Der Spiegel anklagar oppositionsledaren Aleksej Navalnyj president Vladimir Putin för att stå bakom novitjokförgiftningen av honom. Han säger också att han tänker fortsätta som oppositionspolitiker.

Intervjun i den tyska tidningen är hans första efter förgiftningen 20 augusti. Den är publicerad bakom en betalvägg men dess centrala delar återges av ryska Meduza.

Navalnyj som skrevs ut från Charitésjukhuset i Berlin i förra veckan håller fortfarande på att återhämta sig från den potentiellt dödliga förgiftnigen, och har ännu inte återvänt till Ryssland. Han säger dock att han tänker göra detta så fort han är i form igen.

– Jag återvänder till Ryssland för annars skulle det betyda att Putin nått sitt mål, säger han. Min uppgift är att förbli en människa som inte är rädd.

Navalnyj antar att nervgiftet måste ha applicerats på något föremål som bara han kunde komma i kontakt med, för att undvika andra offer som i brittiska Salisbury 2018. Han fick det sedan i sig genom huden. Att det återfanns på vattenflaskan från hans hotellrum beror nog på att han hade druckit ur denna och då själv kontaminerat den.

– De spåren var inte farliga, där var en minimal mängd gift. Den kunde inte skada någon.

Det var tack vare vattenflaskan som ett tyskt militärt laboratorium – och därefter även ett franskt samt svenska FOI:s anläggning i Umeå – kunde identifiera och bekräfta att Navalnyj hade förgiftats med just novitjok.

Flaskan hade omhändertagits av Navalnyjs medarbetare och förts ut till Tyskland, och alltså aldrig varit i ryska myndigheters händer.

Ändå är Navalnyj övertygad om att chefsläkaren i Omsk – där han först vårdades – förstod att det rörde sig om en förgiftning, och deltog i försöken att sopa igen spåren genom att uttala sig svävande om Navalnyjs symptom. Navalnyj tror också att den initiala vägran att släppa iväg honom till Tyskland inte motiverades av hans kritiska hälsotillstånd, utan just av en önskan att sopa igen spåren.

När detta sedan förvandlades till en dödlig realityshow ändrades de politiska förutsättningarna, och Kreml gav klartecken till transporten.

Någon tvekan om vem som är ansvarig för mordförsöket har Navalnyj inte.

– Jag hävdar att Vladimir Putin står bakom förgiftningen, säger han, och någon annan version har jag inte. Det säger jag på basis av fakta, och det viktigaste av dem är just novitjok. En order om dess användande eller framställande kan bara ges av två personer, chefen för FSB eller SVR. Kanske även GRU. Det är uppenbart att de inte kan fatta ett sådant beslut utan instruktion från Putin.

På Charitésjukhuset besöktes Navalnyj av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Det var helt oväntat, berättar han. Dörren till salen öppnades och in kom min läkare och Merkel. Om detaljerna i samtalet tänker jag inte berätta, men vi diskuterade inget hemligt, hennes besök var helt enkelt en symbolisk gest. Jag imponerades av hur väl hon förstår vad som pågår i Ryssland och känner till situationen där. När jag talade med henne förstod jag varför hon har befunnit sig på den tyska politikens topp så länge.

Putins presstalesman Dmitrij Peskov avfärdar anklagelsen.

– Vi anser att sådan anklagelser riktade mot Rysslands president är absolut grundlösa och oacceptabla, säger han.

Ombedd att kommentera ett påstående frå det ryska parlamentets talman om att Navalnyj arbetar med västliga underättelsetjänster, säger Peskov att det snarare är de som arbetar med honom. Konkret säger han att det just nu rör sig om amerikanska CIA och att ”det inte är första gången man ger honom olika instruktioner”.

Navalny låter hälsa att han tänker stämma Peskov för påståendet och kräver att eventuella bevis för hans CIA-arbete offentliggörs.