Navalnyj återvänder ändå

Trots nya hot om fängelse och åtal återvänder den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hem till Moskva på söndag, Det meddelar han efter att ha tillbringat nästan fem månader i Tyskland.

”Att återvända eller inte har aldrig varit något jag ens funderat över”, sa Navalnyj i går i ett uttalande. ”För jag har helt enkelt aldrig rest bort. Jag hamnade i Tyskland, dit jag rest i en kuvös, av ett enda skäl: man hade försökt döda mig.”

Som iöst.nu rapporterat pekar detaljerade uppgifter från tyska, svenska och franska militärlaboratorier, liksom från Organisationen för förbud av kemiska vapen (OPCW), samt vad som verkar vara läckt västlig underrättelseinformation, om att ett giftmordskommando inom den ryska säkerhetstjänsten FSB i augusti försökte döda Navalnyj med nervgiftet novitjok.

Genom en raffinerad tjuvringning i december lurade dessutom Navalnyj en av mordkommandots medlemmar att erkänna dådet.

Putin och FSB har avfärdat anklagelserna och pekat på Navalnyjs direkta eller indirekta förbindelser med västliga underrättelsetjänster som en försvårande omständighet. Navalnyj har stått under befogad bevakning, har Putin medgett, men hade man verkligen velat mörda honom skulle han vara död.

Bellingcat, som presenterat de hemliga uppgifterna, hävdar att man kommit över dem på svarta marknaden. Organisationen gör ofta liknande fynd.

Sedan förrförra sommaren pågår en rysk brottsutredning mot Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond. Han är sedan tidigare villkorligt dömd för påstått bedrägeri. Prövotiden för den domen skulle ha löpt ut 30 december, men i sista stund krävde kriminalvårdsmyndigheten att han skulle inställa sig för ett kontrollmöte. Man basunerade ut att Navalnyj genom att dröja kvar i Tyskland undanhöll sig sina skyldigheter i samband med straffet.

12 januari ansökte man så i domstol om att få det tre-och-ett-halvt-åriga straffet verkställt genom en verklig fängelsevistelse för den ryske oppositionsledaren.

Samtidigt, inför årsskiftet, inledde Utredningsmyndigheten en ny brottsutredning och hävdade att tiotals miljoner kronor från Navalnyjs omfattande insamlingsverksamhet (så kallad crowdsourcing) försnillats och använts till semesterresor och andra privata syften.

Rättsväsendets offensiv ses av Navalnyj själv som ett försök att få honom att stanna kvar i utlandet. Något han alltså inte tänker göra. Han har i stället sagt att han inte är ”särskild intresserad” av vad Putins ”tjänare” tar sig för.

I en video på Instagram i går meddelade Navalnyj också att han – efter att ha gjort sina dagliga rehabiliteringsövningar – kom fram till att han nästan var återställd efter förgiftningen. Därför hade han nu köpt en flygbiljett hem till på söndag. Han välkomnade sina anhängare att möta honom på flygplatsen.