Navalnyj avbryter hungerstrejk

Aleksej Navalnyj avbryter sin hungerstrejk. Det meddelar han i dag i en uppdatering på Instagram och menar att hungerstrejken krönts med viss framgång.

Den fängslade ryske oppositionsledaren inledde sin hungerstrejk för drygt tre veckor sedan, 31 mars, med krav på att få träffa civila läkare som han litade på angående sina ryggsmärtor och problem med ben och händer. Enligt fängelsesjukvården som låtit magnetröntga honom har Navalnyj diskbråck. Andra läkare befarar att sviterna efter säkerhetstjänsten FSB:s giftmordsförsök på honom i augusti kan spela in eller åtminstone riskera att förvärra hans tillstånd.

Navalnyj överfördes i början av veckan till ett större fängelsesjukhus. Häromdagen, inför de utlysta demonstrationerna i solidaritet med Navalnyj, uppgav Rysslands officiella människoombudsman Tatjana Moskalkova att han hade besökts av fyra läkare som inte tillhörde kriminalvården.

Han bekräftar nu själv i sin instagramuppdatering att han två gånger, den andra gången alldeles före protestmötena, undersökts av civila läkare. Han säger också att han nu får ta del av undersökningsresultat. Därför anser han att hungerstrejken haft effekt.

Han hänvisar också till andra läkares maning att avsluta hungerstrejken eftersom det annars snart kanske ”inte finns någon att vårda” samt till att flera personer inlett egna hungerstrejker i solidaritet med honom. Navalnyj vill inte att någon annan fysiskt ska lida för hans skull, skriver han.

Demonstrationerna på onsdagskvällen var ganska omfattande jämfört med andra protester i Ryssland de senaste tio åren, men sannolikt betydligt mindre än Navalnyjs medarbetare hade hoppats på. De hade lanserats som ”ett sista slag” men man har efteråt sagt att kampen går vidare.

I nästa vecka väntas dock en domstol förbjuda hans organisationer som extremistiska vilket kommer att försvåra framtida aktivitet. Flera av hans nyckelmedarbetare befinner sig redan i exil.