Navalnyj behandlas för förgiftningen

Charitésjukhuset i Berlin pekade i går ut ett slags gift som tidigare ska ha uteslutits av läkarna i Omsk. Det rör sig om något ur gruppen kolinesterashämmare, men exakt vilket ämne var oklart.

Giftet som använts mot den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är besläktat med kemiska stridsmedel som VX och sarin, liksom med det ”novitjok” som användes av den ryska underrättelsetjänsten GRU i brittiska Salisbury 2018. Men det används också inom vården för att dämpa demenssymptom och i kombination med narkos, samt i bekämpningsmedel.

En svensk läkare beskriver i Dagens Nyheter förgiftningsmekanismen som att man drunknar i sina egna kroppsvätskor och menar att de ryska läkarna borde ha kunnat ställa rätt diagnos. Han menar också att det rör sig om extremt farliga ämnen som bara stater kan ha tillgång till. Navalnyjs anhöriga och medarbetare tror att de ryska läkarna försökte dölja giftet, och att det var därför man förhalade hans avfärd till Berlin.

Navalnyjs tillstånd var stabilt. Han befann sig i går fortfarande i medicinskt framkallad koma och behandlades med atropin. Hans långsiktiga prognos är oklar men det verkar som att han riskerar skador på nervsystemet. Möjliga följder är sämre minne, långsammare tal och darriga händer.

Enligt den ryska sajten Meduza kan förgiftning med kolinesterashämmare ske på flera sätt: genom inandning, genom huden eller ögonen, eller genom förtäring. Symtomen kan uppstå efter bara några sekunder eller efter flera timmar.

Tidigare har misstankarna fokuserat på den mugg te Navalnyj intog på flygplatsen i Tomsk tidigt på torsdagsmorgonen. Men nu framstår det alltså som att han också kan ha blivit förgiftad vid något annat tillfälle.

Vladimir Putins presstalesman Dmitrij Peskov sa under en presskonferens i dag att symptomen fastställdes redan i Omsk och att Navalnyj började behandlas med atropin redan där, men att man då liksom nu inte visste exakt vilket ämne som framkallat symptomen. Skillnaden är enligt Peskov bara att de ryska läkarna inte varit beredda att tala om en förgiftning vilket de tyska nu alltså gör. Peskov menade att det är för tidigt att inleda en brottsutredning.