Navalnyj dålig i fängelset

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs hälsa är värre än tidigare känt. Det står klart efter ett besök av hans advokater i fängelset i dag.

Redan för ett par dagar sedan nåddes omvärlden av uppgifter om ryggsmärtor hos den 44-årige oppositionsledaren. Hans advokater, som i går nekades tillträde till fängelset men släpptes in där i dag, berättar nu att det är värre med honom än vad som tidigare framkommit.

Enligt advokaten Olga Michajlova har han starka ryggsmärtor sedan fyra veckor, svårt att använda höger ben och han håller på att förlora känseln i underbenet. I går ska han ha fått genomgå en ”underlig” magnetkameraundersökning vars resultat är okänt. Hon kräver att Navalnyjs släpps fri och får komma till Moskva för behandling.

Fängelsemyndigheten hävdade å sin sida tidigare i dag att Navalnyjs hälsotillstånd är ”tillfredsställande”.

Tidigare rapporter från Navalnyj i fängelset nämner inte heller hälsoproblemen. Men i ett formellt klagomål som i dag också publicerats på hans webbsida navalny.com, bekräftas problemen och där framgår att han sedan en månad tillbaka har försökt att få hjälp mot dem. Efter att ha nekats besök från utomstående neurologer fick han i lördags träffa en sådan tillhörande kriminalvården, vars diagnos han dock inte delgivits och som bara skrivit ut ibuprofen åt honom för smärtorna.

I ett annat klagomål, också publicerat på sajten i dag, berättar han att han varje timme under nattsömnen fotograferas av en fängelsevakt som samtidigt talar om detta och därmed väcker honom. Åtgärden motiveras med att Navalnyj har stämplats som rymningsbenägen. I sitt klagomål påminner han om att fångar har rätt till åtta timmars ostörd sömn varje natt.

Som iöst.nu då rapporterade flaggade Navalnyjs medarbetare i förrgår för en rekordstor protestmanifestation senare under våren. På den webbsida som skapades i detta syfte, free.navalny.com, har nu över en kvarts miljon människor anmält sig som beredda att delta i manifestationen.