Navalnyj-demonstration på onsdag

Situationen kring den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ställs på sin spets. På onsdag har hans medarbetare utlyst den planerade landsomfattande protesten, trots att färre än tänkt anmält intresse.

Protesten ska äga rum klockan sju på onsdag kväll. Människor uppmanas att samlas på det centrala torget i sin stad.

Beslutet är föranlett av Navalnyjs sviktande hälsa. Han hungerstrejkar sedan 31 mars, med krav på att få träffa en extern läkare om sin ryggsmärta. I torsdags rapporterades hans tillstånd vara livshotande. ”Det finns omständigheter under vilka man måste agera snabbt”, förklarade i går hans medarbetare i ett videomeddelande, ”annars händer det som är oåterkalleligt”.

Demonstrationen beskrivs som ”det slutgiltiga slaget”.

– Vi har beslutat att inte invänta en samling av femhundra tusen personer på vår sajt, säger Ivan Zjdanov i videon. Händelserna utvecklas alltför snabbt och illa. Det går inte att vänta och skjuta upp längre. Den extrema situationen kräver extrema beslut.

– Har ni någon gång sett med egna ögon när man dödar en människa? säger Leonid Volkov i videon. Ni ser det just nu. Och hur ni än vill distansera er, låta bli att tänka på det, byta ämne, så ändrar det inte faktum att man dödar Aleksej Navalnyj. På ett fruktansvärt sätt. Införa allas våra ögon.

På sajten free.navalnyj.com har i skrivande stund 463 419 personer anmält att de vill delta i protesten. Anmälan har varit öppen sedan 23 mars. En interaktiv karta visar att flest personer, 171201, har anmält sig i Moskva med omnejd och 63656 i Sankt Petersburgområdet.

En tanke när demonstrationsplanerna utlystes i mars var att polisen inte ingriper mot alltför stora demonstrationer. Under de två protesterna mot Navalnyjs fängslande i januari greps över tiotusen personer, många gånger fler än vid någon tidigare demonstration.

I fredags begärde det ryska riksåklagarämbetet i domstol att Navalnyjs antikorruptionsfond och hans regionala staber skulle förbjudas som extremistorganisationer. Även detta gör det angeläget att genomföra protesten så snabbt som möjligt, menar Navalnyjs medarbetare i videon.